Nestanak ovog broda pre 150 godina bio je najveći gubitak američkog zlata u ISTORIJI - ONI su ga PRONAŠLI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2019, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestanak ovog broda pre 150 godina bio je najveći gubitak američkog zlata u ISTORIJI - ONI su ga PRONAŠLI (VIDEO)

Brod je potonuo septembra 1857. godine, oko 300 km od istočne obale Amerike, zbog razornog uragana.

Američki tim istraživača dugo je tragao za izgubljenim brodom koji je nosio tone zlatnih poluga. A onda, kada su potpuno izgubili nadu, radar je pokazao nešto na dnu mora:

Bilo je nešto više od 3.000 zlatnih i preko 10.000 srebrnih dukata, oko 1.000 unci zlatne prašine i 45 zlatnih poluga.

Bob Evans je 1988. godine predvodio grupu istaživača koja mu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je pomogla da uđe u trag dragocenostima iz olupine broda "SS Central Amerika". Bob sada radi na ispitivanju i održavanju ovih dragocenosti u laboratoriji Sveta Ana u Kaliforniji.

- Ovo je ostvarenje dečačkog sna. Spustiti se na dno mora i pornaći olupinu broda sa zlatom predstavlja jedno neverovatno iskustvo.

Evans je specijalnom tehnologijom skinuo tragove prljavštine koje su se taložile na zlatu tokom perioda od preko 150 godina.

- Pojedini komadi izgledaju kao da su juče napravljeni.

Na brodu je u tom trenutku bilo 425 putnika i oko 14 tona zlata. Ova isporuka trebalo je da bude podrška bankama Zapadne obale koje su bile žrtve recesije.

Ceo projekat propada 1857. godine i dobija popularni naziv "Panika", a nestale dragocenosti smatraju se najvećim američkim gubitkom zlata u istoriji

Ukupna vrednost izvađenog zlata procenjena je na 100 do 150 miliona dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.