Ovo bi moglo Ilona Maska da vine do najbogatijeg čoveka sveta

Izvor: B92, 06.Apr.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo bi moglo Ilona Maska da vine do najbogatijeg čoveka sveta

Ukoliko Ilon Mask pretvori Teslu u kompaniju od 650 milijardi dolara u narednoj deceniji, on bi mogao da postane jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Akcionari kompanije Tesla motors odobrili su novi plan isplate za izvršnog direktora kompanije.

Paket je, u suštini, zasnovan na podsticajima i govori o tome da ukoliko se vrednost kompanije električnih automobila poveća 12 puta, do 650 milijardi, on će postati astronomski bogat.

Mask ima trenutno udeo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tesli vredan oko 12 milijardi. E sada, ukoliko Mask poveća tržšinu vrednost kompanije, ne znači da će cena akcije biti 12 puta veća. Kompanija bi mogla, na primer, da izda nove akcije koje bi mogle da utiču na vrednost postojećih, odnosno da ih umanji.

Ali, pretpostavimo da će Mask povećati bar deset puta vrednost Tesle, to bi značilo da bi samo ove akcije koje ima danas vredele 120 milijardi dolara. Postizanje tih rezultata značilo bi da Mask može da računa i na dodatne nagrade.

Ipak, prema onome što se trenutno dešava u toj kompaniji, mnogi analitičari ne veruju da Mask može da postigne te ciljeve i da postane najbogatija osoba na svetu. Sve ukazuje na to da će šef Amazona Džef Bezos nostiti tu titulu u budućnosti.

A tu je i ono ranije obećano: Ako Mask ne ostavari planove, Tesla ga neće uošte platiti. Loše vesti su se nizale za tu kompaniju prethodnih dana. Jedna od poslednjih je da moraju da povuku više od 120.000 vozila na dodatne popravke.

Takođe, akcija Tesle je akcija koju Volstrit "i voli i mrzi“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.