Ovih 8 privrednih oblasti imaju najveće šanse za uspeh u Srbiji

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 17:03

Ovih 8 privrednih oblasti imaju najveće šanse za uspeh u Srbiji

Beograd -- ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) zvanično su predstavili projekat "Srbija inovira".

Prva faza projekta podrazumeva sveobuhvatno istraživanje kako bi se identifikovale oblasti za inovacije kojima će se ovaj projekat baviti, a danas je, posle prvog preseka, predstavljeno osam domena koji u Srbiji imaju najveću šansu za uspeh, saopšteno je.

"Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati. U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča u digitalnoj sferi, od kompanija poput Nordeusa, do Seven Bridges Genomics, kao i CarGo i Strawberry Energy. Uspesi ovih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, potrebno je više, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji na događaju povodom otvaranja.

"Kroz prvu fazu istraživanja, mapirali smo osam domena koji imaju najviše potencijala: veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija. Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta. Tada ćemo pozvati širu javnost da se uključi, zato vas pozivamo da nas pratite. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira.

Aktivnosti projekta „Srbija inovira“ trajaće četiri i po godine. U okviru projekta, radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela. Osnovna ideja projekta jeste kreiranje novih mogućnosti da bi se ojačala srpska privreda kroz model kojim se naglašava razvoj održivih inovacija i ohrabruju lideri u industriji, tradicionalne kompanije, mala i srednja preduzeća, startapovi i akademske i istraživačke institucije da rade na inovacijama i da sarađuju na velikim projektima, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.