Ove tri zemlje će određivati cenu litijuma? Bolivija otkrila svoj plan

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 18:23

Ove tri zemlje će određivati cenu litijuma? Bolivija otkrila svoj plan

Bolivija bi od 2026. godine mogla da izvozi litijumske baterije, izjavio je u utorak predsednik Luis Arce.

Ovo je deo vladinog plana za industrijalizaciju ogromnih rezervi metala koji su ključni za napajanje električnih vozila.

Zahvaljujući metodi direktne ekstrakcije, Bolivija će moći da proizvodi katode do 2025. godine, a trebalo bi da počne da izvozi litijumske baterije početkom sledeće godine, rekao je Arce bolivijskoj televiziji.

Bolivijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada planira da učestvuje ne samo u iskopavanju metala, već iu komercijalnim fazama njegovog razvoja, naglasio je on.

Ponovno je pozvao na stvaranje saveza u "litijumskom trouglu", koji uz Boliviju čine Čile i Argentina, a prema nekim procenama sadrži više od polovine svetskih zaliha litijuma.

Savez bi mogao da određuje cene, slično Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), napomenuo je bolivijski predsednik, a važan saveznik bi mogao biti Meksiko, koji je prvi izneo tu ideju.

Bolivijske solane kriju najveće rezerve litijuma na svetu, sa 21 milion tona, prema Geološkom zavodu SAD.

Bolivijska kompanija Kuantum već proizvodi i izvozi električne automobile na tržišta Latinske Amerike, a krajem godine planira da otvori fabriku u Meksiku sa godišnjim kapacitetom od 600 vozila, izjavio je krajem februara izvršni direktor Hose Karlos Markez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.