Izvor: Glas javnosti, 05.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine dovoljno šećera

NOVI SAD - Ove godine bi u Srbiji trebalo da bude proizvedeno od 280.000 do 300.000 tona šećera, što će s lanjskim zalihama od 100.000 tona biti dovoljno za domaće potrebe i planirani izvoz, izjavio je upravnik Odeljenja za šećernu repu pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Lazar Kovačev. Iako je proletos šećerna repa zasejana na svega oko 50.000 hektara ili 40 odsto manje površina nego lane, sadašnje stanje useva obećava natprosečne prinose od 45 do 48 tona po hektaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << što bi trebalo da donese dobar ukupan rod te industrijske kulture, rekao je Kovačev.

Ukoliko bi ovog i sledećeg meseca bilo još 40 do 50 milimetara kiše po kvadratnom metru i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti „mogli bismo da ostvarimo čak i rekordne prinose u proizvodnji repe“ naglasio je on i napomenuo da bi ovih dana trebalo da bude obavljeno drugo prskanje biljaka protiv cerkospore, gde god to do sada nije učinjeno.

Kampanja prerade šećerne repe biće i ove godine u našoj zemlji obavljena u osam šećerana koje će, osim za domaću upotrebu, proizvesti i 180.000 tona šećera odobrenog kvotom za izvoz u EU. Za optimalnu proizvodnju u tim fabrikama dovoljno je godišnje zasejati oko 80.000 hektara šećerne repe, međutim prošlog proleća su te površine skoro prepolovljene pre svega zbog toga što su se ratari preorijentisali na proizvodnju isplativijih kultura kao što su suncokret, soja ili pšenica.

Proizvođači traže veće podsticaje od države, jer je u našoj zemlji stimulacija za proizvodnju šećerne repe deset puta manja nego u Mađarskoj ili Poljskoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.