Ovde će se graditi jedna od najjačih vetroelektrana u Srbiji

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 09:26

Ovde će se graditi jedna od najjačih vetroelektrana u Srbiji

Jedna od najjačih vetroelektrana u Srbiji gradiće se u Boru.

Gradska uprava Bor, Odeljenje za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambene poslove oglasilo je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Snaga istoka na teritoriji Grada Bora.

Kako je navedeno u planu, predviđa se ukupna instalisana snaga vetroelektrane od 300 MW.

Kako piše poslovni portal eKapija, površina obuhvata plana je okvirno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2.699,88 hektara i u ovom obuhvatu su delovi katastarskih opština Krivelj, Gornjane, Bučje, Luka, Topla, Donja Bela Reka i Tanda. Obuhvat plana, kako se navodi, predstavlja uglavnom šumsko i u manjoj meri poljoprivredno zemljišt.

U okviru obuhvata plana, u zonama koje su se analizom pokazale pogodnim, planira se postavljanje 41 vetrogeneratora, svaki snage od 7,2 MW, pa je ukupna instalisana snaga vetroelektrane zaokružena na 300 MW. Konačno tehničko rešenje u smislu broja i položaja vetrogeneratora, utvrdiće se u fazi izrade nacrta planskog dokumenta.

Iz svakog od vetrogeneratora, kroz pilon do tla se spušta naponski elektroenergetski kabl napona 35kV. Četiri vetrogeneratora vežu se na isti kabl kojim se proizvedena električna energija transportuje do trafo stanice/razvodnog postrojenja. Mesto priključenja vetroparka na distributivni sistem električne energije biće određen uslovima EPS-a koji će biti izdati u proceduri izrade Plana.

Investitor je kompanija Snaga Istoka d.o.o. iz Blaca, a obrađivač plana Iveks Plus iz Babušnice.

Rani javni uvid trajaće do 10. jula 2023. godine.

Sredinom 2022. godine Gradsko veće grada Bora usvojilo je predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Snaga istoka na teritoriji grada, a tada je rečeno da će se vetroelektrana prostirati na potezu Veliki krš, planina Stol i Deli Jovan "sa snagom od 450 megavat-časova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.