Ovaj grad će ubuduće imati najveći BUDŽET PO GLAVI STANOVNIKA u Srbiji, a sve ZAHVALJUJUĆI KINEZIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj grad će ubuduće imati najveći BUDŽET PO GLAVI STANOVNIKA u Srbiji, a sve ZAHVALJUJUĆI KINEZIMA

Lepe vesti za građane

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je danas da će zbog investicije kineskog Ziđina u RTB Bor i nalazište Čukaru peki budžet tog grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godin i da će taj grad imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Milikić je na devetoj Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja", na panelu o uticaju razvoja rudarstva na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lokalne zajednice, rekao da je za Bor  veoma važna vest da je Ziđin postao vlasnik i donje zone u Čukaru peki.

Gradonačelnik je istakao da je sada to "zaokružena priča".

Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je pre dva dana da će otkupiti i preostalih 60 odsto prava od američkog "Friporta" da bi postala jedini vlasnik licence za istraživanje u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu za 390 miliona dolara.

Ziđin će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Timočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.

- Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Ziđin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru - naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija.

Kaže da rudarstvo i u drugim zemljama značajno učestvuje u razvoju privrede i lokalnih zajednica. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

Napomenuo je da rudarstvo uvek optrećuje životnu sredinu i pokreće ekološka pitanja, kako bi se zaštitili građani i dodao da je dobro što patnerski odnos i dijalog za sva pitanja.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić je podsetio da je 2004. u dolini reke Jadar otkriven potpuno novi mineral jadarit, koji je nazvan po reci Jadar.

- To je razvojna šansa ne samo za Loznicu već i našu državu - naglasio je on i dodao da su oči cele Zapadne Srbije uprte u projekat Jadar za eksploataciju litijuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.