Otvorena zgrada kontrole letenja

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena zgrada kontrole letenja

Beograd -- Nova zgrada Oblasnog centra kontrole letenja u Beogradu, u koju investirano oko 1,8 milijardi dinara, otvorena je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Zgradu su simboličkim pritiskom na dugmad za uključenje, projektovanu u igri svetlosti na platno, otvorili premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov.

Cvetković je rekao da je zgrada izgrađena po visokim ekološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << standardima, kao "pametna zgrada", za 18 meseci i da je na njenoj izgradnji angažovano 38 domaćih preduzeća.

"Kako bi rekao jedan moj kolega, urađeno je pre roka", rekao je Cvetković i dodao da će približavanjem Srbije Evropskoj uniji letovi biti intenzivniji i da će nova zgrada pomoći da se poslovi obavljaju na najvišem nivou.

Svečanosti otvaranja nove zgrade su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici svih kontrola letenja u Evropi kao i predstavnici kontrola letenja SAD i Kanade.

Agencija za kontrolu letenja je privredno društvo u vlašništvu država Srbije (92 odsto) i Crne Gore (8 odsto).

Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crna Gore Andrija Lompar rekao je da je korporativizacija agencije, započeta 2003. godine, uspešno završena, a da sada "traje bitka za vazdušni prostor".

On je rekao da kontrola letenja treba da pokriva i 55 odsto vazdušnog prostora BiH, ali da se nada da će ukupan prostor biti proširen.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov je rekao da će u narednih šest meseci biti postavljen, podešen i pušten u rad sistem kontrole letenja koji je najmoderniji u Evropi.

Nova zgrada prostire se na 9.500 kvadratnih metara i omogućiće da se istovremeno isprati 250 aviona na sat, odnosno 4.000 letova dnevno.

Kontrola ima salu sa 44 pozicije za kontrolore leta sa kojih će se kontrolisati prilazni i oblasni avionski saobraćaj. Ta sala se ne evakuiše u slučaju požara, podnosi zemljotres jačine i do devet stepeni po merkalijevoj skali, ima dva nezavisna izvora napajanja energijom uz napajanje baterijom i agregatom.

Stankov je rekao da su racionalizacijom rada agencije ostvarene ogromne uštede u vremenu prelaska preklo teritorije koju pokriva. "Izradili smo nekoliko vazdušnih koridora 10", rekao je Stankov.

U Tornju na samom aerodromu u kojem je sada smeštena kontrola letenja ostaće samo vizuelna kontrola za sletanja i poletanja sa beogradskog aerodroma.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.