Otvorena najveća petlja u Srbiji: Šest saobraćajnih traka, putovaće se samo pola sata

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:04

Otvorena najveća petlja u Srbiji: Šest saobraćajnih traka, putovaće se samo pola sata

Obilaznica oko Beograda od tunela Straževica do Bubanj Potoka otvorena je za saobraćaj danas u devet časova.

Obilaznicom oko Beograda, od Dobanovačke petlje do Bubanj Potoka, od danas će se moći da se stigne za manje od pola sata, u šest saobraćajnih traka.

Obilaznica oko Beograda svečano je otvorena juče uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ceremoniju su uveličali i premijerka Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo, kao i brojni drugi zvaničnici i gosti.

"Ponosan sam zbog svega što je urađeno, i zbog onoga što dolazi... Ljudi će moći da vide celu trasu, to je veličanstveno, prošao sam i helikopterom da to vidim, divno izgleda", rekao je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju saobraćajnice.

"Obilaznica je spas, ona nam život znači. Biće mnogo više novca u našoj kasi za gradnju puteva. Ovo je najveća petlja u Srbiji", dodao je on.

"Ovo će biti najznačajnija saobraćajnica na kojoj ćemo izmestiti kamione iz centra grada. Završili smo ono što je bila ideja još 1972. godine", rekao je Vučić tokom vožnje novim auto-putem.

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara, puštena je u saobraćaj.

Posle više od 30 godina gradnje, od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći će da se stigne auto-putem u punom profilu, to jest sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara.

Završetkom obilaznice oko Beograda preusmerava se saobraćaj sa preopterećene osnovne mreže gradskih saobraćajnica na obilaznicu, što doprinosi skraćenju vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, troškova eksploatacije vozila, štetnih gasova i buke od vozila na užem gradskom području, kažu u Putevima Srbije.

U Srbiji je od 2012. godine izgrađeno više od 400 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a u ovom trenutku gradi se oko 500 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obilaznica od tunela Straževica do Bubanj Potoka otvorena za saobraćaj

Izvor: Radio 021, 29.Jun.2023

Obilaznica od tunela Straževica do Bubanj Potoka otvorena je za saobraćaj danas u 9 časova.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.