Otvoren srpsko-francuski poslovni forum

Izvor: RTS, 06.Nov.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren srpsko-francuski poslovni forum

Premijer Francuske Manuel Vals kaže da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da njegova zemlja ima ambicije za Srbiju koje su na nivou onih koje ima srpski premijer. Aleksandar Vučić pozvao francuske firme da ulažu u Srbiji.

Premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals prisustvovali su otvaranju srpsko-francuskom poslovnom forumu u Beogradu, prenosi Tanjug.

Vals je poručio da je Srbija na prekretnici i da može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da računa na pomoć Francuske. 

"Znam da nas sada sluša veliki broj Srba i to nas obavezuje da budemo na nivou. Naša vlada je tu", rekao je francuski premijer na otvaranju biznis foruma.

Istakavši da i činjenica da se forum održava na početku njegove posete Srbiji pokazuje koliki značaj Francuska pridaje ekonomskoj saradnji, Vlas je rekao da dobre istorijske veze između dve zemlje sada moraju da se unaprede mnogo jačim ekonomskim vezama.

"Na vama, privrednim subjektima je da se obezbede ideje, investicije i radna mesta. Premijer Vučić nam je postavio cilj visoko time što je rekao koliko je radnih mesta u Srbiji otvorila Nemačka", rekao je Vals, podsetivši da je Francuska tek deseti direktni investitor u Srbiji.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena nije na zadovoljavajućem novu ali napreduje.

Posebno je istakao značaj činjenice da je u porastu izvoz Srbije u Francusku i to za 37 odsto u periodu 2012/2013. godine i još 33 odsto tokom prvih osam meseci ove godine.

"To povećanje izvoza u Francusku i druge zemlje je dobra vest za ekonomiju Srbije. To potvrđuje da strategija Vlade Srbije daje rezultate. Na nama sa francuske strane je da uspostavimo ravnotežu trgovinskog bilansa".

Poverenje u saradnju sa Srbijom 

Govoreći o entuzijazmu i poverenju u saradnju sa Srbijom, Vals je rekao da se oni baziraju na dva pozitivna signala - opredeljenju Srbije da ide u EU i koherentnosti razmena između dve zemlje.

"Iako je teško uskočiti u voz u pokretu, Srbija je na putu ka EU već ostavarila značajne napore, a poslednji Izveštaj EK je bio veoma pozitivan", rekao je Vlas.

Dodo je da se Srbija opredelila da se organizuje za novi način funkcionisanja ekonomskog života.

"Znam da ste odlučno preduzeli reforme", rekao je Vals.

Govoreći o oblastima najperspektivnijim za saradnju, Vals je posebno istakao infrastrukturu i saobraćaj, naglasivši da bi bez železničkih veza i auto-puteva ekonomski razvoj Srbije bio hendikepiran.

"U Francuskoj imamo znanja i iskustva koje želimo da podelimo", kaže Vals.

Najavljujući Memorandum o razumevanju za gradnju metroa u Beogradu, francuski premijer je rekao da će to biti strukturni projekat za Beograd i Srbiju, posebno ako se ima u vidu ambiciozna vizija premijera Vučića za glavni grad.

Memorandum će biti potpisan i za Aerodrom "Nikola Tesla", rekao je Vals dodajući da eksperti rade na pronalaženju najboljih rešenja za finansiranje projekta metroa.

"Memorandum jedan papir, mi čekamo realizaciju", istakao je francuski premijer.

Poziv francuskim firmama da dođu u Srbiju 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio uveravanja da će ta zemlja davati još snažniju podršku Srbji na evropskom putu.

Pozvao je francuske kompanije da budu što prisutnije u Srbiji, gde ih čeka puna politička i ekonomska stabilnost.

Srbija je dobro mesto za francuske investitore, želeo bih još veći broj francuskih firmi u Srbiji i da postignemo rezultate u kratkom roku, rekao je Vučić na otvaranju

biznis foruma Francuske i Srbije.

Vučić je rekao da su dve zemlje prijatelji i da su razgovarali o najkonkretnijim ekonomskim projektima jer je potrebno da se sa polja prijateljstva, ljubavi i solidarnosti pređe na ekonomske teme i ono što znači rešavanje problema za građane.

U Srbiji je danas 91 francuska firma koja zapošljava 10.000 ljudi, očekujem da zaposle duplo više, rekao je Vučić, navodeći da su u Srbiji sve bolji uslovi za ulaganje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vals: Srbija na prekretnici, naša vlada je tu da vam pomogne

Izvor: Press, 06.Nov.2014

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je danas u Beogradu da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da njegova zemlja ima ambicije za Srbiju koje su na niovu onih koje ima srpski premijer Aleksandar Vučić. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.