Otvoren Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva

Prvi međunarodni, specijalizovani sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a organizatori su najavili da će se tokom tri dana predstaviti više od 500 izlagača, zadrugara, proizvođača opreme i mehanizacije.

Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je fokus na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i prerade, što je važno za bolji nastup Srbije na inostranim tržištima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Istakao je da posle Vojvodine najviše neiskorišćenog zemljišta ima na 20-30 kilometra u okolini Beograda.

Istakao je da nas u poljoprivredi očekuju velike stvari, odnosno da se na sistemski način rešavaju važna pitanja.

Naveo je projekat komasacije zemljišta, ističući da će dosta novca otići za rešavanje kako je kazao, ''te bolne teme".

Nedimović je dodao da je neophodno da se u svim delovima Srbije uradi elektrifikacija polja i da se pilot projekat koji je sproveden u Žitorađi, Trsteniku, Leskovcu sprovede u celoj Srbiji.

Ministar se osvrnuo i na donošenje Zakona o angažovanju sezonskih radnika, navodeći da je sada u tom sistemu više od 26.000 radnika, najviše u povrtarstvu i voćarstvu, kao i 300 poslodavaca.

I jedni i drugi su zaštićeni, dodao je ministar.

Sekretar za privredu grada Beograda Milinko Veličković rekao je da Sekretarijat ulaže značajna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede namenjena unapređenju voćarske i povrtarske proizvodnje i nabavku mehanizacije, kao i pčelarstvo.

Poljoprivreda je velika razvojna šansa Beograda, rekao je on i dodao da grad podržava manifestacije i sajmove koji doprinose razvoju poljoprivrede grada.

U odnosu na 2013. godinu, Beograd 12 puta više novca izdvaja za podsticaje za poljoprivredu.

Tada je izdvajao 20 miliona, a ove godine izdvojiće 240 miliona dinara za te namene, istakao je Veličković.

Najavio je da će u naredne tri nedelje biti raspisana četiri javna poziva iz oblasti voćarstva, povrtarstva, pčelarstva i poljoprivredne mehanizacije.

Direktor Agro Belgrade sajma Vladimir Živanović rekao je da taj sajam nastoji da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja, iskustva i poslovnih prilika.

Sa više od 500 izlagača i trodnevnom konferencijom na kojoj će učestvovati brojni stručnjaci sigurni smo da će Agro Belgrade svoj značaj potvrđivati iz godine u godinu, rekao je Živanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren prvi međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji

Izvor: Danas, 30.Jan.2020

Agro Belgrade 2020, prvi međunarodni, specijalizovani sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do subote 1. februara. 

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.