Otvoren Sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 13:56

Otvoren Sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu

Međunarodni Sajam nautike, lova i ribolova, 43. po redu, pod sloganom "Isplovi, zabaci, ulovi", otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Plovila svih vrsta, opremu za lov i ribolov, sportove na vodi i ronjenje, nautičku, kamp i "autdor" opremu, predstaviće 100 direktnih i indirektnih izlagača.

Sajam su svečano otvorili državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Arsenijević je rekao da je posle prošlomesečnog Sajma turizma ovo sajam koji se nadograđuje kao turizam višeg nivoa. On je naglasio da je uloga lokalnih samouprava i Ministarstva zadatak da se stvori dobar ambijent za unapređenje svih ovih oblasti.

"Dokaz da planski i strateški pristup daje rezultate je taj kako je danas organizovano Donje Podunavlje fde imamo kompletnu ponudu i nautičku i turističku. Voleo bih da na narednim sajmovima ne govorimo o potencijalnim kapacitetima već o tome kako smo ih iskoristili", rekao je Arsenijević.

Kandić je rekao da je izuzetno ponosan na projekat "Zaplovi Srbijom" koji je vlada Srbije započela i istakao da će ova godina biti godina ulaganja u plovnu infrastrukturu.

"Projekat 'Zaplovi Srbijom' vredi oko 28 miliona evra i cilj potpuno objedinjavanje svih nautičkih potencijala u jedan zajednički proizvod. Ove godine oko 7,5 miliona evra biće uloženo za izgradnju marine u Velikom Gradištu, a u planu je i pristanište u Sremskim Karlovcima", rekao je Kandić.

Što se tiče ostalih planova za ovu godinu Kandić je najavio i auto kamp u Kovinu, kao i dve biciklističke staze - u Beloj Crkvi i Velikom Gradištu. "Planiramo i potpuno uređenje i pretvaranje keja u Novom Sadu u turističku atrakciju. Sve ovo će biti započeto i završeno ove godine", rekao je Kandić. On je kazao da se u narednim godinama očekuje da 'kruzing' industriju iz zemalja EU svoja putovanja proširi i završava u našoj zemlji, a ne kao do sada u Budimpešti.

"Kada sve to završimo možemo da se nadamo da ćemo prevazići godinu pre korone kada je bilo preko 200.000 posetilaca sa kruzera i 1500 pristajanja", ocenio je Kandić.

Govoreći o sektoru lova i ribolova, Kandić je rekao da postoji potencijal koji nikada do kraja nije bio razvijen, ali da će se i to promeniti, jer se razmatraju mnoga ulaganja u lovnu infrastrukturu. "Pre pandemije smo imali oko 10.000 turista lovaca godišnje. Sada se oporavljamo i nadam se vraćamo i na dvostruko više od toga. Ovih godina smo počeli da razmatramo ulaganja u lovnu infrastrukturu, a primer je i lovački dom u Rači koji će biti uskoro otvoren i koji će biti inicijalna kapisla za sve ono što sledi u ovim oblastima", rekao je Kandić.

Među eksponatima Sajma nautike nalaze se ekskluzivne jahte, gliseri, jedrilice, čamci, brodski i vanbrodski motori, nautička i ostala oprema za sportove na vodi, kojima mogu da pozavide i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije. Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, posetiocima su predstavljene poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije, a ekologija i bezbednost na vodi postale su neizostavne teme.

Poseban akcenat se stavlja na segment lova i ribolova, a među izlagačima su veliki ali i mali distributeri i proizvođači opreme za ova dva hobija ili sporta. Prateći sadržaj ovog sajma, kako su najavili organizatori, su stručna predavanja i izložbe, u kojima učestvuju poznati umetnici, muzeji i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.