Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Delta siti"

Beograd -- U Bloku 67 na Novom Beogradu je počeo da radi najveći tržni centar na Balkanu - "Delta siti".

Vidno zadovoljan i nasmejan, sinoć je na otvaranju "Delta sitija", predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković ugostio pola sadašnje i pola bivše Vlade Srbije. "Neću da čitam, nema potrebe. Dragi gosti, drago mi je što ste u ovako velikom broju danas prisutni. Želim da vas pozdravim u ime kompanije Delta, da vam kažem da danas otvaramo najveći, najmoderniji, ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislim i najlepši tržni centar na Balkanu", rekao je Mišković.

Delta siti, najveći tržni centar na Balkanu, veličine 15 fudbalskih terena, od danas je otvoren za građane, nakon sinoćnjeg otvaranja za VIP zvanice u prisustvu 2.000 odabranih zvanica.

Đelić: Podržavam Antimonopolsku komisiju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić imao je privilegiju da otvori Delta siti, koji je u svom govoru pohvalio Miškovića. Prema Đelićevim rečima, Vlada od Delte očekuje da bude vodeća kompanija u regionu i da svojim angažovanjem utre put drugim domaćim preduzećima.

"Kao što svi koji rade, i ovi koji su gradili su kritikovani. Ja bih hteo da kažem šta mi, Vlada Srbije, očekujemo od Delte. Prvo, očekujemo da budu ledolomci u regionu i da omuguće našoj građevini i našim proizvođačima da se predstave na svim tržištima, kao što su neke druge zemlje uspele da urade sa svojim firmama. To je prvi državnički zadatak", rekao je vicepremijer.

Ni dan kasnije, ova izjava nije sporna za potpredsednika Vlade. On je objasnio danas na šta je tačno mislio i ponovio reči hvale o Delta holdingu.

"Naravno da svi koji rade u Srbiji su kritikovani i naravno da se ono šta sam rekao ne odnosi na odluku bilo koga. Podržavam rad Antimonopolske komisije i niko se ne meša u rad", rekao je Đelić.

"Ja sam juče rekao da postoji zadatak za tu kompaniju, a ne za državu, koja u momentu njenog razvoja može da uradio ono što su neke druge države uradile u regionu, otvarajući ili kupujući trgovinske lance, da otvaraju za naše građevinare", rekao je Đelić.

Đelić je rekao da će na sednici Vlade tražiti da se ispita da li su pojedini prehrambreni proizvodi skuplji nego u regionu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, Evropska komisija Srbiji već godinama zamera što su na tržištu Srbije dominantne pojedine kompanije i što se tržište kontroliše i stvaraju se uslovi koji onemogućavaju slobodnu konkurenciju.

Budući da je jedan od kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji i slobodno tržište koje funkcioniše po pravilima konkurencije, Brisel očekuje i da država uredi uslove tako da kompanije ne smeju da imaju dominantan položaj.

A posle glamuroznog otvaranja, najveći tržni centar u Srbiji otvoren je i za ostale građane. Ipak, za razliku od velikih gužvi kada su proteklih godina otvarani strani hipermarketi, građani nisu noć proveli u redu čekajući da se otvore vrata tržnog centra.

Nekoliko stotina ljudi stajalo je u redu, a po svemu sedeći, razlog dolaska više je bila radoznalost nego želja da kupe nešto. Gužva na ulazu brzo je nestala, a posetioci su se razmileli po centru od tri nivoa.

One koji su odlučili da prvog dana obiđu 130 lokala sa vodećim svetskim i domaćim robnim markama, restorane i kafiće u centru, animirali su pantomimičari i klovnovi.

Delta od A do Š

Miroslav Mišković i Božidar Đelić (FoNet)

Holding Delta bavi se maloprodajom, agrarnom proizvodnjom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, nekretninama, finansijskim i uslugama osiguranja.

Vlasnik svih kompanija holdinga Delta je kiparska firma Hemslejd, iza koje stoji Miroslav Mišković.

U Miškovićevom vlasništvu je veliki deo maloprodaje u Srbiji - lanac prodavnica Maksi, Pekabeta i C market i niz hipermarketa Tempo. Nedavno je kupio i 85 odsto drugog po veličini lanca trgovina u Bugarskoj.

Mišković trguje i automobilima koje prave Fiat, Alfa Romeo, Lančija, Honda, BMW, Mini Moris, kamionima Reno, kozmetikom Nivea, sportskom opremom Najk, garderobom marki Zara, Meks, Eskada i Jana.

Mnogi prehrambeni proizvodi u Srbiju dolaze preko Miškovićevih firmi. Ima ekskluzivan ugovor s ruskom kompanijom Intersport.

Što kroz aukciju, što kroz dokapitalizaciju ili na tenderima, Mišković je došao i do velikog broja nekadašnjih društvenih preduzeća. Kao vlasnik oranica po Srbiji, jedan je od najvećih jer je uspeo da kupi oko 20.000 hektara zemlje kroz poljoprivredne kombinate u Vojvodini.

Između ostalog, kupio je kikindsko poljoprivredno preduzeće Topola, Napredak iz Stare Pazove i Jedinstvo iz Apatina, MS inženjering iz Bačkog Jarka, Agronort iz Futoga.

Vlasnik je jagodinske klanice za proizvodnju suhomesnatih proizvoda Juhor, fabrike testenine Danubijus. Kupio je, pa prodao, fabrike ulja Sunce i Dunavku iz Velikog Gradišta.

Vlasnik je trgovinske firme Namateks iz Subotice, beogradske Obuće, većinski vlasnik novosadskog Bazara. Dobio je pravo izgradnje smeštaja za potrebe Univerzijade koji će u novobeogradskom bloku 67 posle sportskog događaja postati stambeno-tržni centar.

Izgradnja je planirana i na zemljištu koje je nekad pripadalo preduzeću Autokomanda, a koji je Mišković kupio na aukciji. Gradi multipleks-bioskop, kuglanu, igraonice za decu i fitnes-centar, raznovrsne tematske restorane i kafiće.

Proizvodi i trguje žitaricama, bavi se preradom mesa. Miškovićeve firme i fabrike trguju i proizvode pesticide, mineralna đubriva, granulate, gume, pa i viljuškare, motorna ulja, antifriz, akumulatore i rezervne delove za bicikle.

Preko preduzeća za puteve Niš i Beograd ima vlasništvo i u preduzećima za puteve Kragujevac, Vranje, Vojvodinaput, Srbija autoput i Partizanski put.

Strateški je partner s Grupom Đenerali i kroz Osiguranje Delta Đenerali prodaje osiguranja raznih vrsta. Firma Delta broker zauzima treće mesto prema tržišnom učešću trgovinom na Beogradskoj berzi. Osnovao je prvi domaći investicioni fond koji ulaže sredstva na domaćem i stranim tržištima kapitala.

Kupio je i beogradsku Jugohemiju i konkurisao za remont četiri aviona mig-29. Izdaje oglasni prostor Videobord, na kom se na palati Albanija u Beogradu celodnevno emituju reklame. Odnedavno je u Srbiju posredstvom Miškovićevih firmi ušao lanac kafeterija Kosta kofi.

Zapošljava oko 20.000 ljudi, a planirano je da prihod od prodaje ove godine bude 1,8 milijardi evra. Iza svih Miškovićevih firmi stoji kiparska firma Hemslejd, takođe u vlasnistvu Miškovića.

Pošto je banka Delta sve do prodaje italijanskoj banci Intezi bila u vlasništvu te of šor kompanije, novac od prodaje banke, 350 miliona evra, završio je na Kipru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.