Izvor: B92, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otpremninom do posla"

Beograd -- Deo otpremnine radnici mogu da ulože u opremanje novog radnog mesta ili pokrivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Kako je saopštila Nacionalna služba za zapošljavenje, novi projekat na tržištu rada - "Otpremninom do posla" ima za cilj da zaposlenima koji su proglašeni za tehnološki višak omogući ponovno zapošljavanje kroz produktivno korišćenje otpremnine.

U aprilu ove godine agencija Stratedžik marketing sprovela je istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa ciljem da se utvrdi do koje mere su radnici koji su proglašeni za tehnološki višak, zaposleni i poslodavci, zainteresovani za učešće u takvom projektu.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo polovina anketiranih poslodavaca i 40 odsto anketiranih radnika pozitivno ocenilo projekat.

Za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom u preduzeću najprivlačniji aspekt projekta "Otpremninom do posla" je mogućnost stalnog zaposlenja, navodi se u saopštenju.

Anketa je, kako se ističe, obuhvatila 514 preduzeća iz privatnog sektora, zatim 1.745 zaposlenih u preduzećima koja se nalaze u procesu privatizacije i radnika koji su dobili otpremninu posle 1. septembra 2006.

Sigurnost koju pruža stalno zaposlenje je za 67 odsto ispitanika značajnija čak i od mogućnosti da kroz redovna primanja posle izvesnog vremena zaradi veći iznos od iznosa otpremnine koju bi uložili u novo preduzeće odnosno radno mesto.

"Ovakvi rezultati nisu iznenađujući, s obzirom na to da je veliki broj radnika koji su proglašeni za tehnološki visak celokupan radni staž ostvarilo kod jednog poslodavca, kaže Ljiljana Džuver, rukovodilac projekta "Otpremninom do posla".

Oni će se, kako je navela, pre opredeliti za sigurnost stalnog posla i redovna primanja nego neizvesnost ulaganja u privatni biznis ili samozapošljavanje,"

Za poslodavce, najveća motivacija za zapošljavanje tehnoloških viškova kroz taj projekat je mogućnost da istovremeno dobiju radnika sa iskustvom i finansijske olakšice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.