Otkup kukuruza od ponedeljka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkup kukuruza od ponedeljka

NOVI SAD -

Republička direkcija za robne rezerve počeće otkup 50.000 tona kukuruza roda 2011. godine u ponedeljak, 21. novembar, izjavio je danas Tanjugu direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Kukuruz će biti otkupljivan preko Produktne berze, i to po ceni od 18 dinara za kilogram, uključujući porez na dodatu vrednost (PDV), rekao je on.

Galetin je napomenuo da je prosečna tržišna cena kukuruza u protekloj nedelji iznosila 15,50 dinara bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << PDV-a, odnosno 16,80 dinara sa PDV-om po kilogramu.

Rezerve će otkupljivati kukuruz ovogodišnjeg roda maksimalne vlage do 14 odsto, lomljenih zrna do osam odsto i po dva odsto defektnih i nagorelih zrna, na paritetu fco silos ovlašćenog skladištara Direkcije, kazao je Galetin.

On je precizirao da će minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se kupuje od jednog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva biti 10 tona, a maksimalna 100 tona, dok se od jedne zemljoradničke zadruge može kupiti do 150 tona.

Direkcija će plaćanje kupljenog kukuruza izvršiti u roku od sedam dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije, dodao je Galetin.

U cilju ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu kukuruza, svaki okrug će dobiti odgovarajuću količinsku kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima.

Otkup počinje 21. novembra u osam časova i trajaće svakog radnog dana u vremenu od osam do 14.30 časova, sve dok se ne otkupi predviđena količina.

Prvi kontakt za prodaju neophodno je ostvariti sa "Produktnom berzom" u Novom Sadu putem telefona, čiji se brojevi mogu naći na zvaničnom sajtu berze - www.proberza.co.rs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.