Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda represije nad medijima

Osuda represije nad medijima

BRISEL (Beta) Šefovi diplomatija EU su najoštrije osudili preuzimanje od strane vlasti u Beogradu RTV Studija B i akcije protiv Radija B2 92, Radija 'Indeks', TV Mladenovca i lista 'Blic'. Takođe je osuđeno 'zaoštravanje represije' koju protiv studenata, novinara i opozicionih političara sprovode vlasti u Beogradu.

Ministri su upozorili da vlasti u Beogradu time SRJ i Srbiju još više udaljavaju od slobodne i demokratske Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pojačavaju izolaciju zemlje, protivno volji srpskog naroda.

Ističući da vlade EU žele da se i SRJ uključi u Pakt stabilnosti i obnove Balkana, ministri petnaestorice kažu da će to biti moguće čim u Srbiji dođe do demokratskih promena.

Ministri inostranih poslova evropske petnaestorice 'naglašavaju značaj daljeg pružanja pomoći reformskom procesu koji ostvaruje demokratski izabrana Vlada Crne Gore. A kao konkretan vid podrške tim reformama 'Savet ministara EU je odobrio vanrednu finansijsku pomoć od 20 miliona evra, čime je podrška EU Crnoj Gori od 1998. premašila 100 miliona evra'.

Ministarski savet EU je 'ukazao na važnost učvršćenja vladavine prava i zakona na Kosovu, kao i pronalaženja delotvornih načina za podršku učešću Srba u radu Privremenog administrativnog veća i na oktobarskim izborima na Kosovu'.

Zaključeno je i da je od velikog značaja da se reši 'humanitarni i politički osetljiv problem nestalih i zatvorenih kosovskih žitelja'. Postignut je dogovor da se 'hitno ojača bezbednost, poboljšaju životni uslovi srpskog življa, a posebna pažnja posveti stvaranju mogućnosti za povratak izbeglica'.

Osvrćući se na nedavne razgovore u Briselu sa vladikom raško-prizrenskim Artemijem, visoki predstavnik EU navodi da su kosovski Srbi vezani za SNV u dobroj meri zainteresovani za saradnju s međunarodnom zajednicom na Kosovu, ali da ih 'prevashodno uznemirava bezbednosna situacija'.

'Srbi žive u atmosferi straha od stalnih napada, Albanci počinioci nedela izgleda da nikad ne bivaju izvedeni pred pravdu. A druga velika briga je povratak izbeglica.'

Vladika Artemije je, ističe se, upozorio da će biti nepremostivo teško da Srbi ostanu u Privremenom administrativnom veću Kosova, ako ne bude vidnog napretka na tom polju. Solana je istakao i da je 'veoma insistirao' kod delegacije SNV da Srbi prihvate popis birača i izbore.

Vukosav Saković iz Jugoslovenskog fonda za žito, najavljuje

Pšenica u manjku? Osuda represije nad medijimat

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.