Izvor: B92, 29.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrija kontrola primene PDV-a

Beograd -- Zbog uvođenja PDV-a i pada cene nafte na svetskom tržištu, Ministarstvo finansija procenjuje da će gorivo pojeftiniti.

Gorivo bi trebalo da, u prvih pet dana 2005, pojeftni dva puta. Prema procenama Ministarstva finansija, očekuje se da će to pojeftinjenje 1. januara iznositi od 90 para do dinar i 20, a odnosi se na uvođenje Poreza na dodatu vrednost. Drugo pojeftinjenje se očekuje 5. januara, zbog pada cene nafte na svetskom tržištu i iznosiće od jedan do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva dinara.

Međutim, uvođenje Poreza na dodatu vrednost od 18 odsto, odraziće se i na cene pojedinih usluga, kaže Goran Anđelić, pomoćnik ministra finansija. "Zbog uvođenja PDV-a za dva odsto će pojeftiniti i telefoniranje, struja, ugalj, železnički prevoz, dok će poštanske usluge biti jeftinije između 12 i 17 odsto", rekao je on.

Direktor poreske uprave Vladimir Ilić, apeluje da se zbog uvođenje PDV-a na vreme prilagode i fiskalne kase. "Obveznici su u obavezi da promene stope na fiskalnim kasama u režimu PDV-a. Mi smo uputili i pismo proizvođačima fiskalnih kasa, a oni će obavestiti servisere, kako bi se ova aktivnost obavila u jednom danu, pošto prvi računi u novoj godini moraju da imaju iznos PDV-a", rekao je Ilić.

U međuvremenu, za primenu PDV-a priprema se i carina. Uprava carina i UBPOK kontrolisaće, u prva tri meseca, primenu PDV-a kod svih poreskih obveznika koji traže povraćaj tog poreza. Na osnovu iskustava u drugim zemljama uprava carine napravila je svojevrsnu analizu rizika i otkrila načine za izigravanje PSV-a, kaže prvi čovek Uprave carina, Dragan Jerinić. "U globalu, postoje određeni principi izbegavanja PDV-a. Što se tiče carine, uvoznici pokušavaju da smanje osnovicu, dok kod izvoza pokušavaju da je povećaju, jer na osnovu toga dobijaju veći povraćaj. Velika opasnost je i veliki fiktivni istup robe. To znači da se neki kamion, koji se prijavi da istupa iz zemlje, uz pomoć i korupciju carinika ili neke druge službe, ne proverava, a on u stavri, ne istupi iz zemlje i na osnovu papira traži povraćaj od PDV-a, oštećujući, na taj način, državu", rekao je Jerinić.

Kada je reč o efektu PDV-a na cene, iz Ministarstva finansija navode da su pekari čvrsto obećali da neće podizati cenu hleba, a od početka naredne godine, prema njihovim rečima, može se očekivati da mlečni proizvodi i pojeftine.

Mlekare: Nećemo menjati cene

Pet domaćih mlekara izdalo je zajedničko saopštenje u kom se navodi da se, i pored uvođenja Poreza na dodatu vrednost, cene mleka, najverovatnije, neće menjati.

U saopštenju koje su potpisale mlekara "Imlek", "Novosadska mlekara", "Mlekara Subotica", "Impaz" i "Mlekara Zemun", navodi se i da će proizvođači sami podneti najveći teret novog poreza, kroz poseban popust koji će odobravati svojim kupcima, tj. trgovinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.