Oštre kritike komunalnog zakona

Izvor: B92, 31.Jul.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre kritike komunalnog zakona

Beograd -- Predlog novog zakona o komunalnim delatnostima naišao je na oštre kritike javnosti u Srbiji.

Ko će da pere ulice, odnosi smeće ili se bavi najrazličitijim komunalnim poslovima na nivou lokalnih samouprava predmet je novih zakonskih predloga.

Ministar za životnu sredinu Oliver Duliće rekao je da bi predlog novog zakona uskoro trebalo da bude usvojen, a zatim prosleđen skupštini po hitnom postupku. Prve ocene stručne javnosti su negativne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predlog zakona o komunalnim delatnostima, ocena je Centra za liberalno-demokratske studije, toliko je loš da bi najbolje bilo da se povuče iz procedure. Ukoliko se usvoji, praktično će biti zabranjeno privatno vlasništvo u poslovima, recimo, daljinskog grejanja.

Takođe, predloženim rešenjima predviđa se, pored postojećih, osnivanje nove direkcije koja će davati mišljenje lokalnim vlastima.

Čelni ljudi opština u Srbiji kažu da bi im novi zakon doneo još problema.

Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović ocenjuje da lokalne samouprave ne mogu da obavljaju komunalne delatnosti bez pomoći privatnog kapitala.

"Ja se bojim da nam onda preti velika ekološka katastrofa. Jer u situaciji kada nemate dovoljno sredstava da investirate u komunalna preduzeća, a sa druge strane je onemogućeno privatnom kapitalu da nađe svoj interes, bojim se da ćemo doći u veliki problem”, kaže Jović.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović strahuje da bi novi zakon mogao da ugrozi projekat novog sistema upravljanja otpadom u tom gradu.

"Za nas je jako važan proces koji smo započeli po pitanju sistema upravljanja otpadom, i ja se nadam da ćemo do ovog zakona o komunalnim delatnostima mi već završiti nekoliko faza, tako da po pitanju upravljanja otpadom mi nećemo potpasti pod ovaj zakon, jer bi on usporio taj čitav proces”, smatra on.

Formalni predlagač zakona je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Na naša pitanja da prokomentarišu negativne stavove stručnjaka i lokalne vlasti dobili smo prezentaciju zakona i odgovor da su svi na godišnjem odmoru.

Evropska praksa je kod obavljanja komunalnih poslova odavno već prihvatila princip da to nije posao za lokalnu vlast. Pojam javnih preduzeća je tamo nepoznat i godinama funkcioniše princip javno-privatnog vlasništva i partnerstva.

Predloženim rešenjima nisu zadovoljni ni u Samostalnom sindikatu komunalne delatnosti, kaže predsednik tog sindikata Milan Grujić.

"Desilo se prvi put da je predloženi nacrt zakona mnogo gori od postojećeg zakona. Ovaj predloženi tekst zakona ne zadovoljava nijedan od potrebnih elemenata i sadržinu koju treba da reguliše. To je da reši merilo i politiku cena, da reši regulatorno telo koje treba da sprovodi zakon, nadležnost lokalne samouprave i četvrto, položaj korisnika”, objašnjava on.

Predlogom zakona o komunalnim delatnostim ozbiljno se zadire u različite profitabilne interese, smatraju stručnjaci.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković, pak, predviđa ekologiji uparenoj sa komunalnim poslovima profitnu eksploziju.

"I da će to biti veoma profitabilna grana u kojoj bi zadržavanje monopola potpuno sprečilo eventualni razvoj oblasti kao što je recimo industrija reciklaže”, kaže on.

Važeći zakon o komunalnim delatnostima, usvojen pre 15 godine, stav je stručne javnosti, mnogo je bolji nego sadašnji predlog istog zakona koji je na javnoj raspravi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.