Oštra aukcijska trka

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra aukcijska trka

Aukcijsku prodaju društvenih preduzeća juče u Agenciji za privatizaciju otvorilo je beogradsko preduzeće za sport „Partizan Žarkovo" i to tako da je oboren rekord i po broju aspiranata i po dužini trajanja nadmetanja.



Aukcijske palice držalo je ravno 25 kandidata, među njima i suosnivač JUL-a Zorana Čičak, a nakon uvećanja cene za ravno 32 puta - sa nepunih 90.000 evra na 2,8 miliona evra - kao pobednik je izašao nikšićki biznismen koji posluje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aluminijumom Vesko Pejović.

„Partizan Žarkovo" sam kupio, objasnio je Pejović, jer to preduzeće ima u Budvi na placu od 12.000 kvadrata sportski kamp i, kad se dodaju objekti u Žarkovu, cena od 2,8 miliona evra je isplativa. Sve pare, svih 2,8 miliona evra, uplatiće, kako je naveo, u narednih desetak dana i to bez ikakvih problema.

Plac u Budvi, a ne istorijat „Partizan Žarkova" oličen u SOKOJ-u, sučelio je juče ne samo velike beogradske već i crnogorske „face". Na listi kandidata je bilo i ljudi iz prve postave crnogorskih bosova - od prezimena Brković, pa na dalje.

Iz društvenog, odnosno državnog u privatno vlasništvo juče je prešlo i šest lokalnih medija. Nadmetanje, uglavnom za sva, bilo je prilično žustro, sa skokom cene merenim, takođe, desetinama puta, ali za razliku od „Partizana Žarkovo" plaćanje je uglavnom bilo na šest godišnjih rata.

Kraljevačka medijska kuća „Ibarske novosti" (ima u svom sklopu radio, televiziju i nedeljne novine) imala je takođe kandidate zvučnih imena. U petočlanoj kunkurenciji bio je i konzorcijum na čelu sa našim proslavljenim košarkašem Vladom Divcem, ali je pobedu odnela Dragica Tomić, osoba za koju je jedini podatak da je iz Novog Sada. Cena je početnih 2,9 miliona dinara otišla na 70 miliona dinara, a broker Dragice Tomić je, međutim, naveo da je ona samo prijavljena kao kupac, a da je stvarni novosadski biznismen Ostoja Tegeltija, koji je, inače, na prethodnoj aukciji kupio RTV Vrnjačka Banja. Na pitanje, međutim, da li su uplatili novac za RTV Vrnjačka Banja, a reč je o sumi od 191 miliona dinara (2,4 miliona evra), broker Tegeltije je naveo da nisu još i da ne znaju da li će, odnosno da se ispostavilo da su to velike pare, pa su tražili od Agencije za privatizaciju da im produžu rok za plaćanje. Za kupovinu RTV Vrnjačka Banja Tegeltija se prijavio preko auto-prevoznog preduzeća „Morava" Vrnjačka Banja, a koje je, inače, kupio preko svoje turističke agencije „Travel travel" Novi Sad. Budući da je išao preko preduzeća nema pravo na isplatu kupoprodajne cene za RTV Vrnjačka Banja na rate, a na toliku sumu, očito ne može da zaduži „Moravu", koju je, inače, kupio za oko 600.000 evra.

Na pitanje kako će da izbroje novac za „Ibarske novosti" kada nisu uspeli da zatvore konstrukciju za prethodnu kupovinu - „RTV Vrnjačka banja" - broker je krajnje ozbiljno odgovorio: „Pa upravo da bismo izbegli taj kiks oko RTV Vrnjačka Banja, sada smo smo se za ovu kupovinu prijavili preko fizičkog lica da bismo dobili plaćanje na rate.

U Agenciji za privatizaciju je juče „Blicu" potvrđeno da je sa gazdom „Morave" raskinut kupoprodajni ugovor za RTV Vrnjačka Banja. Po tom osnovu će mu biti oduzet depozit od oko 250.000 dinara, a RTV Vrnjačka Banja će po ceni od 186 miliona dinara biti ponuđena drugorangiranom Milanu Jankoviću.

Kroz kupovinu preko „fizičkog lica" i to opet ženskog roda, ali naravno drugog imena i drugih gazda iza paravana, obavljena je juče i kupovina RTV Soko Banja. Kao kupac sokobanjske televizije - cena je 510.000 dinara sa plaćanjem na rate (početna je bila 421.000 dinara) prijavljena je Nišlijka Snežana Otović, a da li ima veze sa gazdama „Belamija", nemoguće je juče bilo zasigurno potvrditi.

U potpunoj transparentnosti kupaca je, međutim, prodat šabački nedeljnik „Glas Podrinja". Petočlanu konkurenciju, u kojoj je bio i nemački medijski koncern „Vac", pobedio je najveći šabački biznismen Miroslav Bogićević. Za „Glas Podrinja" Bogićević je izlicitirao cenu od 59 miliona dinara.

Kupci bez para

Da nije dovoljno mahati aukcijskom karticom, potpisati kupoprodajni ugovor, a onda juriti pare, uverio se i opekao portir leskovačkog radija Srđan Jovanović. Pre petnaestak dana Jovanović je u nameri da kupi radio licitirao od 152.000 dinara pa sve do 20,1 miliona dinara. Jovanović je sa suzama došao u Agenciju da ih izvesti da mu je kupovina propala. Radio Leskovac će biti prodat drugorangiranoj Neveni Arsić, takođe iz Leskovca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.