Osnivanje preduzeća Kargo 10 privodi se kraju

Izvor: S media, 25.Sep.2010, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivanje preduzeća "Kargo 10" privodi se kraju

Osnivanje zajedničkog železničkog preduzeća "Kargo 10" Srbije, Hrvatske i Slovenije, u cilju smanjivanja vremena transporta na Koridoru 10, privodi se kraju, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković najavljujući da će prvi voz krenuti, kao što je ranije najavljeno, početkom oktobra.

"Predlog osnivačkog akta, koji smo uslaglasili 9. septembra, sad prolazi procedure u vladama država koje su zainteresovane za osnivanje preduzeća", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Marković.

On je je kazao da sve tri železnice u tom projektu povezuje isključivo ekonomski interes - veći prevoz i bolja zarada.

"Preduzeće će plaćati za prevoz železnicama, zavisno od dužine transportnog puta kroz Srbiju, Sloveniju ili Hrvatsku, a ono što 'Kargo 10' zaradi biće zajednička dobit, koja se deli na tri jednaka dela", objasnio je Marković.

Geleralni direktor "Železnica Srbije" je rekao da to javno preduzeće nabavlja nove nova vozna sredstva odnosno elektromotorne garniture za brzine veće od 160 kilometara na sat.

On je naveo da su oko 15 najsavremenijih višesistemskih lokomotiva, koje će srpske žezleznice kupiti sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD - (100 miliona evra), na osnovu sporazuma koji je potpisan 15. septembra u Beogradu, osposobljene za brzine veće od 160 kilometara na sat.

"To su dva paralelna procesa - podizanje kvaliteta infrastrukture i nabavka novih voznih sredstava na Koridoru 10. Plan Srbije je da finansira modernizaciju pruga za brzine od najmanje 160 kilometara i tamo gde trase zadovoljavaju mogu biti i veće brzine, ali pruga mora da bude dvokolosečna i elektrificirana na celoj dužini", rekao je Marković.

On je kazao da je u toku i prva faza tendera za nabavku 25 elektromotornih vozova, sa takojde 100 miliona evra kredita EBRD - a i da se trenutno biraju potencijalni dobavljači koji će ući u drugi krug kao pretkandidati.

"Taj postupak treba da se završi do kraja oktobra. Zbog zahteva ozbiljnih potencijalnih dobavljača produžen je prvobitni rok - 30. septembar", dodao je Marković.

U toku novembra već će se znati kada se raspisuje tender za drugu fazu koja će biti čisto finansijska, nakon čega će srpske železnice dobiti najpovolniju ponudu i u prvom kvartalu sledeće godine već potpisati ugovor sa dobavljačima.

Rok za isporuku, prema rečima Markovića, neće biti kraći od 18 meseci i već za dve godine na našim prugama, u regionalnom saobraćaju, kretaće se novi elektromotorni vozovi.

Marković je podsetio da je pruga od Niša do Dimitrovgarada jedini deo Koridora 10 koji nije elektrificiran i naveo da su srpske železnice pred potpisivanjem ugovora sa Češkom o kreditu od 120 miliona evra za elektrifikaciju i modernizaciju te deonice.

On je rekao da bi do kraja godine trebalo da se usaglase tehnički parametri u vezi sa tim ugovorom i da će nakon toga početi njegova realizacija.

Marković je kazao su u toku i tenderske procedure za izgradnju dva železnička mosta.

Za izgradnju mosta u Paraćinu procedura je već pri kraju i u toku je tender za novi Žeželjev most u Novom Sadu, za šta je, prema njegovim rečima, zainteresovan veliki broj kompanija. Do sredine novembra je rok za dostavljanje ponuda tako da bi do kraja godine trebalo da bude zaključen ugovor za izgradnju tog objekta.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnivanje preduzeća “Kargo 10″ privodi se kraju

Izvor: Capital.ba, 25.Sep.2010

BEOGRAD, Osnivanje zajedničkog željezničkog preduzeća 'Kargo 10&#8243; Srbije, Hrvatske i Slovenije, u cilju smanjivanja vremena transporta na Koridoru 10, privodi se kraju, izjavio je danas generalni direktor 'Železnica Srbije' Milovan Marković najavljujući da će prvi voz krenuti, kao što...

Nastavak na Capital.ba...

Prvi "Kargo 10" voz kreće u oktobru

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Sep.2010

BEOGRAD - Osnivanje zajedničkog preduzeća "Kargo 10" Srbije, Hrvatske i Slovenije, privodi se kraju, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.