Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivanje firme za dan i Internetom

Osnivanje firme za dan i Internetom

BEOGRAD (Beta) - Ministar nauke i tehnologije Srbije Dragan Domazet najavio je juče da će uskoro biti znatno pojednostavljena sadašnja komplikovana procedura registrovanja stranih firmi. Jedan deo zakona iz te oblasti biće promenjen do kraja juna, a neki delovi nešto kasnije jer Skupština razmatra veliki broj drugih zakona, rekao je on na skupu biznismena iz dijaspore i domaćih privrednika u Beogradu. Propisi i procedura biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako pojednostavljeni da će investitori posao moći da 'završe preko Interneta'. 'Firma će moći da se otvori za dan, dva, a dozvola se neće čekati po godinu i dve dana već će se dobijati za par nedelja', istakao je Domazet. Ministar je pozvao biznismene iz dijaspore da ulažu u informacione tehnologije i naveo će Vlada u Beogradu i Nišu otvoriti centre za firme iz te oblasti. Prema njegovim rečima, u Beogradu će za taj centar biti iskorišćen naučno-tehnološki park Zvezdara, a u Nišu vojna kasarna. Biznismeni iz dijaspore su pozvani da ulažu u nacionalne programe: program biotehnologije i agroindustrije i program energetske efikasnosti koji treba da smanji velike gubitke struje. 'Nameravamo da privučemo strane kompanije da ovde proizvode za izvoz na svetsko tržište. Želimo da do 2010. godine polovina proizvoda bude prodavana u inostranstvu', istakao je Domazet.

Potpredsednik PKJ Miodrag Nikolić pozvao je biznismene iz dijaspore da iskoriste pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini koji SRJ ima sa Rusijom, a kojim je omogućen izvoz robe u Rusiju sa carinom od jedan odsto. Stanovima protiv odliva mozgova

Domazet je najavio specijalni program Republičke vlade za sprečavanje odliva mozgova. Tim programom su, prema njegovim rečima, obuhvaćene postdiplomske stipendije za studente sa prosekom većim od 8,5 i stanovi za mlade stručnjaka. Priprema se, rekao je Domazet, i izgradnja više od 100 stanova na Novom Beogradu, koje bi mladi stručnjaci dobijali posle diplomiranja i mogli bi da ih koriste do svoje 40. godine i da ih onda predaju novoj generaciji. To će biti službeni stanovi bez mogućnosti otkupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.