Oslobodili se Rusije

Izvor: B92, 30.Nov.2022, 15:09

Oslobodili se Rusije

Slovenačka kompanija "Geoplin" je diverzifikovala izvore nabavke, tako što je zakupila dovoljne količine gasa od evropskih partnera.

Slovenački kupci do kraja godine neće zavisiti od ugovora o snabdevanju gasom sa ruskim "Gaspromom", čak i ako bi isporuke bile smanjene ili potpuno zaustavljene, saopšteno je posle sastanka Skupštine akcionara kompanije.

Najveći slovenački trgovac gasom je naveo da je sa evropskim partnerima već dogovoreno delimično snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasom za narednu godinu, a drugi deo potrebnih količina obezbeđen je ugovorom sa kompanijom "Sonatrak" iz Alžira, prema kom će alžirski prirodni gas u Sloveniju početi da pristiže 1. januara. 2023. godine.

Akcionari "Geoplina", među kojima su najveći slovenačka naftna kompanija "Petrol" i država, optužili su "Gasprom" za nepoštovanje ugovora o isporuci gasa, jer je od 14. juna smanjio količinu tog energenta koji isporučuje Sloveniji.

Navodi se da je "Geoplin" pozvao "Gasprom" da prestane sa kršenjem ugovora i da nadoknadi celokupnu do sada prouzrokovanu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.