Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje dovelo do pada kamata

Beograd -- Prvi stambeni krediti, osigurani u Nacionalnoj korporaciji očekuju se početkom sledeće godine. Osiguranje dovelo do pada kamata.

Zahvaljujući ugovorima sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita, kamantne stope za stambene kredite niže su u šest banaka, zbog smanjenog rizika odboravanja. Sve banke koje su do sada potpisale ugovore sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita smanjile su kamatne stope u proseku za jedan i po odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U zavisnosti od modela kreditiranja, da li je reč o depozitu ili učešću, kamatne stope kreću se od sedam do devet odsto godišnje. Predstavnici banaka kažu da je njihova politika kamtnih stopa do sada bila vezana za rizik obezbeđenja kredita.

Vladimir Čupić, predstavnik uprave Hipo Alpe-Adrija banke: "Jako je dobro to što Nacionalna korporacija osigurava te kredite i to značajno smanjuje rizik plasmana u ovom trenutku, tako da smo mi apsolutno saglasni sa time da se izvrši korekcija kamatne stope nadole. Krajnji efekat jeste spuštanje kamatne stope".

U Korporaciji za osiguranje stambenih kredita očekuju da će sve banke, koje daju tu vrstu kredita, potpisati sa njima ugovore. Na taj način stambeni krediti trebalo bi da budu pristupačniji većem broju građana.

"Mi smo limitirali kamatne stope koje ćemo prihvatiti, ali to ne ograničava banke da idu naniže. Smatram da su i sadašnje kamatne stope adekvatne za tržište Srbije u ovom trenutku, ali se nadam da će konkurencija početi da deluje. Ne mogu sve banke da imaju iste kamatne stope, neke će biti bolje, neke lošije. Sada treba da reaguju same banke, da bi bile korak ispred konkurencije", kaže Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Do sada svega 1,5 odsto građana kupilo je stan na kredit. Praksa pokazuje da problem nisu samo kamate, veći i uslov da mesečna rata ne može da pređe trećinu zarade.

S obzirom na visnu prosečne plate, sa jedne strane, i visinu rate sa druge strane, taj uslov ispunjava mali broj građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.