Osam zainteresovanih za CDMA

Izvor: B92, Beta, 09.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam zainteresovanih za CDMA

Beograd -- Konkursnu dokumentaciju za licence za uvođenje fiksne bežične telefonije putem CDMA tehnologije otkupilo je osam firmi. šest srpskih i dve inostrane

Prava konkurencija na polju fiksne telefonije stiže sredinom godine

Republička agencija za telekomunikacije, potvrdila je juče istekao rok za prijavu za otkup konkursne dokumentacije po ceni od 50 evra, a firme koje su dokumentaciju otkupile mogu do 15. maja da dostave ponude i uplate depozit od 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra.

CDMA omogućava pružanje telefonskih usluga, kao i pristup internetu slabijeg kvaliteta i pogodan je za ruralne sredine u kojima telekomunikaciona infrastruktura nije izgrađena.

Kako se navodi u oglasu, licence će biti izdate na 10 godina, a minimalna naknada je 500.000 evra po licenci.

Ponuđači mogu konkurisati za po jednu licencu, a ukoliko bude više od dva ponuđača koji ispune uslove biće održana aukcija za licence.

Planirano je da Ratel najpovoljnije ponude izabere do 8. juna i da licence izda osam dana nakon proglašenja pobednika tendera.

Pravo učešća na tenderu za CDMA licence za nacionalnu pokrivenost imaju telekomunikacione kompanije, ali i preduzeća koja nameravaju da se bave telekomunikacijama i uplate depozit ili obezbede bankarsku garanciju od milion evra.

U RATEL-u kažu da je planirano da se u prvih šest meseci nakon izdavanja licence CDMA uvodi u seoske sredine, gde nema dovoljno telefona i koje nisu gusto naseljene.

U Srbiji bi u drugoj polovini ove godine trebalo da se raspiše tender za novog operatera fiksne telefonije, dok je prema informacijama Ministarstva za telekomunikacije, uvodjenje fiksne bežične vajmaks (WiMax) tehnologije za telefon i internet odloženo zbog ekonomske krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.