Osam banaka podiglo marže do 2,5 odsto

Izvor: Blic, Beta, 28.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam banaka podiglo marže do 2,5 odsto

Pojedine domaće banke podigle su marže na kredite, iako su Narodnu banku Srbije ranije obavestile da to nisu učinile niti to nameravaju. Nezadovoljni korisnici zajmova javili su se centralnoj banci, koja je juče reagovala i objavila spisak banaka kod kojih su pozajmice u otplati poskupele. Na spisku su „Alfa banka”, „Erste”, „Eurobank EFG”, „Piraeus banka”, „Prokredit”, „Rajfajzen”, „Hipo” i „Univerzal >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banka”.



U ovim institucijama, uprkos konstantnom padu euribora, za koji su mahom vezani krediti, zajmovi su na ime povećanja marži od oktobra do aprila poskupeli od 0,75 odsto do čak 2,5 odsto.

- Narodna banka će ovakve ankete banaka vršiti najmanje jednom u šest meseci i o rezultatima će obaveštavati javnost kako bi građani imali uvid u to u kojoj meri se banke upravo u vreme finansijske krize, koja jeste dovela do značajnih promena u ceni novca i kapitala, pridržavaju i dobrih poslovnih običaja - navodi se u saopštenju NBS.

Građanima je centralna banka ponovo preporučila da se za uslove pod kojima se krediti nude raspitaju kod više banaka i da posle sagledavanja svih troškove odluče s kojom bankom će ući u ugovorni odnos.

Jelašić: Nema odliva kapitala

Prvi čovek Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ističe da nema odliva kapitala iz zemlje pošto je većina banaka odlučila da svoju lanjsku dobit „plasira u jačanje sopstvenog kapitala”.

- Skoro sve banke koje su lane iskazale dobit odlučile su da taj novac ulože u kapitalnu bazu, a svoju aktivnost su pojačale zahvaljujući najnovijim merama Vlade - navodi Jelašić.

Bankarski sektor je u prošloj godini ostvario oko 35 milijardi dinara neto dobitka pre oporezivanja. Od 34 poslovne banke, 26 banaka je ostvarilo dobit od oko 44,2 milijarde dinara, dok je osam zabeležilo gubitke od oko 9,2 milijarde dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.