Oružje za ceo svet

Izvor: Blic, Beta, 02.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje za ceo svet

Srbija je prošle godine napravila rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme, vrednosti 400 miliona evra, od čega 236 miliona dolara za Irak. Za ovu godinu planiran je izvoz više od 500 miliona evra. Pet fabrika namenske industrije od šest imaju prodate sve kapacitete za ovu godinu.

Samo u „Zastava oružju” planiraju da u 2009. godini izvoz dostigne 30 miliona dolara, što je za 30 odsto više od ovogodišnjeg plasmana.

Rade Gromović, direktor „Zastava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naoružanja”, kaže za „Blic” da će najveći devizni prihod fabrika ostvariti zahvaljujući isporukama pešadijskog naoružanja multinacionalnim snagama UN i bezbednosnim strukturama u Iraku, Avganistanu i drugim svetskim kriznim žarištima. Potpisani su ugovori za izvoz lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu u Ameriku, a u toku su pregovori o izvozu oružja u SAD sa američkom kompanijom '’EA armeri’’. Vrednost tog izvoza je 2,2 miliona dolara, sa tendencijom povećanja.

- Mogli bismo još da proizvodimo, ali to zavisi od investicija u novu produktivniju opremu. Tu stvar rešićemo u dogovoru sa državom, a nadamo se da će prvi korak, najava programa za kreditiranje namenske industrije za podsticanje izvoza dati rezultate - kaže Gromović.

„Krušik” iz Valjeva prošle godine ostvario je izvoz od 20 miliona dolara. Ove godine ima potpisanih i avansiranih 40 miliona dolara. Da li će sve isporučiti?

Jovan Davidović, direktor „Krušika” iz Valjeva. odgovara da to zavisi od uticaja krize.

- U ovom trenutku, minobacački program je predmet svih izvoznih ugovora. Najznačajniji ugovor je za izvoz za Irak u vrednosti od 32 miliona dolara, a dosta se izvozi u zemlje EU - kaže Davidović.

Svi kapaciteti ove fabrike nisu uposleni. Ograničavajući faktor je nedostatak sopstvene kovačnice. Ona inicira zavisnost od inopartnera.

Fabrika „Milan Blagojević” iz Lučana proizvodi jednobazne, dvobazne i sverične barute i izvozi oko 70 odsto robe u 26 zemalja, od Indije do Južne Amerike. Prošlogodišnji izvoz bio je vredan 20 miliona dolara. Ove godine se očekuje 27 miliona dolara. Uposleno je oko 70 procenata kapaciteta fabrike. - Nedostaje nam tržište. Velika je konkurencija u Evropi i svetu. Možemo da proizvedemo još, ali treba nam tržište. Zato nam je od velike pomoći Ministarstvo odbrane i ministar Šutanovac koji nam svojim posetama potencijalnim kupcima otvara širom vrata. Tako smo dobili i posao za Irak, gde smo prvi u lancu kooperanata „Krušika” - kaže Radoš Milovanović, direktor ove fabrike.

„Prva iskra” iz Bariča, pre bombardovanja jedan od najvećih proizvođača eksploziva u svetu, sada se najviše bavi delaboracijom minsko-eksplozivnih sredstava.

Sajam

Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvoriće danas u Beogradu Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2009”, na kojem će se predstaviti 74 proizvodne i trgovinske firme iz zemlje i inostranstva.

Šta čini odbrambenu industriju

Odbrambenu industriju čini grupacija od šest preduzeća sa većinskim kapitalom države.

„Zastava oružje” iz Kragujevca - streljačko naoružanje i topovi srednjeg kalibra (oko 2.000 zaposlenih)

„Sloboda” iz Čačka - municija srednjeg kalibra, artiljerijska municija, rakete za ručne raketne lansere, troblonske mine, municija za bacače granata i signalna municija (1.400 zaposlenih)

„Krušik” iz Valjeva - minobacačka municija, vođene protivoklopne rakete i rakete za prenosne raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane, minobacači (1.400-1.500 zaposlenih)

„Prvi partizan” iz Užica - municija za streljačko naoružanje ili municija malog kalibra (800-900 zaposlenih)

„Milan Blagojević” iz Lučana - barut i barutna punjenja, uključujući dvobazna raketna goriva (970 zaposlenih)

„Prva iskra” iz Bariča - eksplozivi i eksplozivne smese (150 zaposlenih)

*Osim ovih državnih fabrika, u Srbiji postoji desetak preduzeća koja proizvode naoružanje

i vojnu opremu, uglavnom onu koja nije na listi proizvoda državnih fabrika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prošlogodišnji izvoz sektora namjenske proizvodnje od 400.000 dolara

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2009

BEOGRAD, Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je prilikom današnjeg otvaranja Četvrtog međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme 'Partner 2009&#8243; da je prošlogodišnji izvoz sektora namjenske proizvodnje od 400.000 dolara bio rekordan i izrazio nadu da će i sljedeća godina...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.