Izvor: N1 televizija, 02.Apr.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organsko đubrivo od algi - srpski proizvod

Nagradu za investiciju godine Aurea 2018, u organizaicji portala eKapija, dobio je Algo tehnolodži iz Topole. Kompanija je nagrađena za proizvode koji se dobijaju ekstrakcijom braon alge, koju nabavljaju iz Irske i Norveške. Zapošljava šest stručnjaka, koji su sami projektovali proizvodnu liniju. Imaju razvojnu strategiju za narednih 20 godina.

Izvor: N1

 Željko Pantić, direktor firme Algo tehnolodži, za InfoBiz TV N1 kaže da je sa kolegom Dejanom Prvulovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prvo istraživao ekstrakciju lekovitih biljaka, a potom su dve godine radili sa braon algom, da bi došli do rešenja koje može da se koristi u poljoprivredi kao organski proizvod za zaštitu kultura u ratarstvu i voćarstvu, koji povećava otpornost na nagle promene temperatura, suše ili prolećne mrazeve, ali na bolesti.

Proizvod je dobio odobrenje Ministarstva poljoprivrede, pristupačne je cene, a tokom istraživanja Algo tehnolodži je otkrio da se ekstrakcijom braon alge dobija proizvod za tretiranje otpada, odnosno sanaciju deponija, jer ubrzava fermentaciju organskog dela komunalnog otpada.

Proizvod se dobro pokazao u sanaciji stajnjaka na farmama krava i živine, a u tom procesu dobija se kvalitetno organsko đubrivo, kaže Pantić.

Početnici u biznisu teško do sredstava

Algo tehnolodži je pokrenut zahvaljujući pomoći dvojice investitora, koji su u ideji osnovača prepoznali potencijal i uložili 1,2 miliona evra.

Komentarišući mogućnosti početnika u biznisu da obezbede sredstva, direktor Algo tehnolodžija kaže da u Srbiji to nije lak posao, jer banke odobravaju kredite samo firmama koje već rade neko vreme.

Kaže i da je Algo tehnolodži otvorio predstavništvo u Makedoniji, da je tržište regiona već prepoznalo kvalitet njihovog proizvoda, da ispituje mogućnost plasmana proizvoda u Kini kao i da interesovanje za proizvod raste.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.