Orešković postaje solo igrač

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Mar.2016, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orešković postaje solo igrač

ZAGREB - Tihomir Tim Orešković za samo nešto manje od dva mjeseca postao je nezaobilazan politički faktor.

Kako je počeo njegov angažman u Vladi Domoljubne koalicije i Mosta opisao je nesuđeni ministar zdravstva Ante Ćorušić. On je pojasnio da Orešković isprva nije želio nikakav angažman u Vladi, a kamoli na poziciji njenog prvog čovjeka. Ćorušić je pojasnio da je ovaj nakon nekoliko mjeseci ipak pristao postati dio ekipe, a da je cijela ideja potekla od predsjednika >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << HDZ-a Tomislava Karamarka.

– Ante, čujem da poznaješ Tihomira Oreškovića, možemo li organizirati zajedničku večeru ti, on i ja?, zapitao je Karamarko Ćorušića. Ovaj mu je odgovorio da nikakvih problema oko toga ne bi trebalo biti, te je odmah nazvao Oreškovića. Ovaj je bio na službenom putu u Tokiju odakle je preko Amsterdama stigao na razgovore u Zagreb. Potom su se njih trojica našli u jednom restoranu u Zagrebu gdje mu je Karamarko navodno rekao.

– Gospodine Oreškoviću, ja znam tko ste, čuo sam i što ste. Evo, Ante je dakle poveznica. Ja bih htio da uđete u HDZ, s obzirom na vaše znanje i kontakte koje imate vani. Ako hoćete biti moj zamjenik i kontrolirati financije i gospodarstvo kao dva ključna resora u hrvatskoj budućoj vladi, rekao je tada Karamarko Oreškoviću. Ovaj je rekao da mora razmisliti da bi se nakon tri dana javio i rekao da ipak u tom trenutku ne može.

Nekoliko mjeseci kasnije u doba postizbornih pregovora kada je Most tvrdo inzistirao na nestranačkom mandataru, Karamarko je opet rekao Ćorušiću da nazove Oreškovića. Ovaj je nazvao i Oreškoviću uputio ponudu koju ovaj nije mogao odbiti, piše Novi list.

– Tim, čuj, moramo se vidjeti. Moraš u roku od tri sata odlučiti želiš li biti hrvatski premijer, rekao Ćorušić Oreškoviću koji je nakon nekoliko sati premišljanja ipak pristao.

Nakon što su na zajedničkoj konferenciji za novinare Karamarko i predsjednik Mosta Božo Petrov obznanili svekolikoj javnosti da će prvi čovjek Vlade biti široj javnosti potpuno nepoznati financijaš iz Teve, čekalo se njegovo prvo pojavljivanje u javnosti.

Ono je uslijedilo koji dan prije Božića kada se obratio javnosti u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon što mu je ona dala mandat za sastavljanje Vlade. Javnost je bila prilično šokirana njegovim katastrofalnim hrvatskim, a njegova greška kada je umjesto »građani« rekao »građevine« postala je predmet brojnih viceva. Oporba se odmah digla na noge tvrdeći da Orešković jest i da će biti tek lutka na koncu kojom upravljaju Karamarko i HDZ. Međutim, nakon tek nešto manje od dva mjeseca situacija se potpuno promijenila.

Negdje u razdoblju dok je javnost pratila Oreškovićevo ponižavanje Brkića, na relaciji Orešković - HDZ dogodilo se još jedno razmimoilaženje. Riječ je o načinu na koji bi se trebali riješiti ogromni dugovi HAC-a. Orešković je najavio privatizaciju HAC ONC-a, te iznio i konkretne načine na koje  bi se ovaj problem barem djelomično mogao riješiti, od kojih je jedan angažiranje domaćih mirovinskih fondova. Na to je ministar prometa javno rekao da ne zna ništa o tome da bi se HAC ONC mogao privatizirati.

Prvo iznenađenje i za oporbu i za Domoljubnu koaliciju uslijedilo je nakon što je predsjednica Republike bez prethodnog dogovora Oreškoviću uputila dokument kojim se razrješuje šef SOA-e Dragan Lozančić jer je izgubio njeno povjerenje. I ona i HDZ očekivali su da Orešković, valjda zadubljen u detalje hrvatske financijske katastrofe, samo supotpiše ovu odluku i nastavi se dalje baviti kvadraturom kruga oko toga kako smanjiti deficit. Međutim, Orešković je tek rekao da mora prvo razmisliti.  I razmišlja već 42 dana, a da nikakvu odluku nije donio. Na primjeru Lozančića izbilo je u javnost i prvo Karamarkovo nezadovoljstvo Oreškovićevim ponašanjem. Više mu je puta tijekom bezbrojnih izjava koje daje svaki dan poručio da»vrijeme ističe i da se odluka mora donijeti«. Trenutno je, kako se neslužbeno može doznati, situacija ovakva - Lozančić sigurno odlazi, ionako mu mandat ističe krajem ljeta, ali je otvoreno pitanje tko će ga zamijeniti. Predsjednica ima jedno rješenje, Karamarko drugo, Most treće, a Orešković četvrto.

Nakon toga uslijedila je i majka svih nesporazuma između Oreškovića s jedne i HDZ-a s druge strane. Riječ je o tek ovih dana riješenom pitanju tko će biti novi ministar branitelja budući da je Mijo Crnoja dao ostavku nakon što su mediji otkrili probleme sa zemljištem koje je kao branitelj dobio u Samoboru, te činjenicu da nema prebivalište u tom gradu nego u Zagrebu.

U prva dva tjedna nakon Crnojine ostavke njegov nasljednik nije imenovan zbog situacije u HDZ-u u kojem se zbog rata raznih interesnih skupina nije mogao odrediti kandidat. Osim toga, dio ljudi je odbio ovu funkciju. Međutim, u ponedjeljak 22. veljače Tomislav Karamarko je potpuno neočekivano u Varaždinu, na obilježavanju 26. obljetnice tamošnjeg HDZ-a, izašao s prijedlogom koji je Oreškovića stavio na velike muke. Za novog šefa braniteljskog resora predložio je ni više ni manje glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, i to čini se bez ikakvih konzultacija s njime osobno. Međutim, kako se radi o drugom čovjeku HDZ-a čak je i Most, inače sklon blokirati viđenije HDZ-ove ljude koji žele u Vladu, pristao podržati Brkića. Ali drugi se dan iz Bruxellesa vraća Orešković i daje izjavu da nema pojma o tom prijedlogu i da se prije njegovog iznošenja Karamarko nije s njim uopće konzultirao.

I onda kreće medijska i politička trakavica u kojoj je najviše ponižen sam Brkić. Iako je drugi čovjek stranke koja Oreškovića postavila za premijera ovaj ga na razgovor nije pozivao više od dva tjedna usput govoreći da očekuje da mu HDZ predloži još kojeg kandidata. Mediji su razvlačili Brkića, on sam rekao je u razgovoru na televiziji da i on ima neke svoje uvjete, da bi na kraju on sam prošle nedjelje urbi et orbi preko svog facebook profila objavio da odustaje od kandidature, usput se cinično zahvalivši Oreškoviću na velikoj brizi za branitelje.

Negdje u razdoblju dok je javnost pratila Oreškovićevo ponižavanje Brkića na relaciji Orešković- HDZ dogodilo se još jedno razmimoilaženje. Riječ je o načinu na koji bi se trebali riješiti ogromni dugovi HAC-a. Orešković je najavio privatizaciju HAC ONC-a, te iznio i konkretne načine na koje  bi se ovaj problem barem djelomično mogao riješiti, od kojih je jedan angažiranje domaćih mirovinskih fondova. Na to je ministar prometa javno rekao da ne zna ništa o tome da bi se HAC ONC mogao privatizirati.

Na kraju je Orešković povrijedio osjećaje HDZ-a time što je za svog »chief integration officera«, čovjeka koji bi trebao koordinirati rad svih ministarstava, imenovao Jakšu Puljiza, čovjeka koji je u Vladi Kukuriku koalicije bio zamjenik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova. A baš je navodno slabo povlačenje novca iz europskih fondova bila jedna od najžešćih kritika koju je HDZ upućivao na račun Vlade Zorana Milanovića tijekom izborne kampanje. Kako će se ova storija dalje razvijati znat će se u sljedećim mjesecima, a jedna od varijanti koja se sve više spominje u političkim kuloarima je sve izvjesnije približavanje Mosta i Oreškovića.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.