Optuženi direktori Goldman Saksa: Novcem fonda snimali film Vuk sa Volstrita

Izvor: B92, 10.Avg.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi direktori Goldman Saksa: Novcem fonda snimali film Vuk sa Volstrita

Kuala Lumpur -- Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saksa, zbog pronevera teških više milijardi dolara.

Šef te banke za inostrane operacije Ričard Gnod optužen je da je 2012. i 2013. pomogao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, od čega je dve trećine proneveren

U tome je, kako se sumnja, učestvovao i bivši malezijski premijer Najib Razak, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome su mu, po optužnici, pomogli bankari Goldman Saksa.

Glavni tužilac Tomi Tomas rekao je da će tražiti zatvorsku kaznu i krivičnu odgovornost za optužene.

Američki fond je pomogao da se prikupi 6,5 milijardi dolara (5,4 milijarde funti) kroz ponude obveznica za 1MDB.

Među optuženima su sadašnji i bivši direktori te banke u Londonu, Hong Kongu i Singapuru. Preti im maksimalno 10 godina zatvora.

Najib Razak, koji je prošle godine izgubio na izborima, sa saradnicima je optužen da je proneverio milijarde dolara kupujući luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujući državni novac na nakit i umetnička dela.

Između ostalog, iz tog državnog fonda koji je trebalo da podstiče investicije u Maleziji, finansirano je snimanje filma Martina Skorsezea Vuk sa Vol Strita, u kojem se prikazuje život investicionih bankara.

Ako budu osuđeni, optuženi se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom od najmanje milion ringita - 200.000 funti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Malezija optužuje direktore Goldman Saksa za proneveru

Izvor: Blic, 11.Avg.2019, 00:11

Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saks zbog sumnji da su učestvovali u proneverama teškim više milijardi dolara, prenosi B92.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.