Optimizam medju privrednicima

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam medju privrednicima

Rezultati decembarskog istraživanja Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) pokazali su da industrijski proizvodjači ispoljavaju odredjenu dozu optimizma u pogledu poboljšanja uslova privredjivanja u Srbiji u narednih tri i šest meseci.

Optimizam je nešto izraženiji u šestomesečnim prognozama, jer se računa na početak realizacije infrastrukuturnih projekata, koji bi u većoj meri mogli da uposle kapacitete pojedinih industrijskih grana.

Na pozitivnije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uslove privredjivanja u naredna tri meseca računa petina aketirane industrije, a u šestomesečnim predvidjanjima trećina.

IZIT navodi da taj optimizam više počiva na subjektivnim iščekivanjima, nego na realnom sagledavanju stvarnosti, što potvrdjuje činjenica da privrednici i tokom 2010. godine računaju na pogoršanje likvidnosti u privredi i još teže uslove finasiranja tekućeg poslovanja.

Kada je reč o fizičkom obimu industrijske proizvodnje, u naredna tri meseca svega 15 odsto anketiranih računa na pozitivnu dinamiku industrijske proizvodnje, dok u šestomesečnim prognozama na takvu dinamiku ukazuje oko 40 odsto.

Kod predvidjanja kretanja priliva porudžbina sa domaćeg i inostranog tržišta u naredna tri meseca, petina anketirane industrije ulazi sa optimizmom, a 25 odsto s pesimističnim predvidjanjima.

U šestomesečnom periodu, 38 odsto anketiranih privrednika ulazi sa optimizmom, a njih 20 odsto s pesimističkim očekivanjima.

Anketirani privrednici u naredna tri meseca računaju na stabilizaciju inflacionih tokova u Srbiji, devet odsto anketirane industrije očekuje rast, a dva odsto pad cene svojih proizvoda. Pri tome je u navedenom periodu predvidjanja "splašnjavanje" inflacionih tenzija prisutno u svim robnim grupama.

Šestomesečne prognoze, pak, zbog računanja privrednika na rast cena naftnih derivata i struje, drugačije su. Čak trećina anketiranih proizvodjača u sledećih šest meseci računa na rast cena svojih proizvoda, a nijedan na pad.

Inflaciona očekivanja posebno su prisutna kod anketiranih proizvodjača sirovina i reprodukcionog materijala, na šta je ukazalo 50 odsto njih, a potom i kod proizvodjača robe široke potrošnje, na šta je ukazala četvrtina anketiranih.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.