Optimističan završetak trodnevnih pregovora Kine i SAD-a

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jan.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimističan završetak trodnevnih pregovora Kine i SAD-a

PEKING – Trodnevni američko-kineski pregovori, u cilju okončanja trgovinskog rata između dvije zemlje, završeni su danas u optimističnoj atmosferi, pošto je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da se „odvijaju veoma dobro“.

Detalji pregovora za sada nisu objavljeni, ali je glasnogovornik kineskog Ministarstva inozemnih poslova Lu Kang izjavio da su okončani i da će kasnije danas biti objavljeno službeno priopćenje, prenosi agencija AP.

„Razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << s Kinom se odvijaju veoma dobro!“, napisao je Trump kasno sinoć na Twitteru.

Pregovori su produženi za jedan dan, što nije bilo predviđeno, a to pokazuje da su obje strane "ozbiljne", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Azijski i europski indeksi na ove su informacije ragirali rastom, a očekuje se da će se isto dogoditi u SAD-u budući da je produženje pregovora izazvalo optimistično vjerovanje da su dva najveća svjetska gospodarstva blizu postizanja sporazuma.

Američki podtajnik za trgovinu Ted McKinney izjavio je da će se američko trgovinsko izaslanstvo vratiti u SAD kasnije u srijedu nakon "nekoliko dobrih dana".

Ovotjedni sastanci bili su prvi oči u oči nakon što su američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping dogovorili u prosincu 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu koji je potresao globalna financijska tržišta.

Trump je prošle godine uveo velike uvozne carine na kinesku robu vrijednu milijarde dolara i zaprijetio novim carinama kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni svoju politiku u pitanjima koja se kreću od subvencija industriji do intelektualnog vlasništva i hakiranja. Kina je odgovorila istom mjerom.

U trenutku kada se situacija oko trgovinskog spora postepeno raspliće, kineski premijer Li Keqiang se sastao sa direktorom američke kompanije „Tesla“ Elonom Muskom.

„Nadamo se da ćete dobiti čvrsto uporište i proširiti tržište“, rekao je Li Musku tijekom sastanka u kineskom parlamentu.

„Nadamo se i da će vaša kompanija postati značajan akter u otvaranju Kine i promoter stabilnosti kinesko-američkih odnosa“, dodao je Li.

Kompanija Tesla je ovoga tjedna počela s izgradnjom tvornice u Šangaju, što je prvi pogon ovog proizvođača izvan SAD-a, gdje će, prema najavama Muska, proizvodnja „modela 3“ početi kasnije ove godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.