Opštine traže više od budžeta

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine traže više od budžeta

Beograd -- Gradonačelnici i predsednici opština predali su vladi peticiju da se lokalnim samoupravama u 2011. godini u punom iznosu vrate transferi iz republičkog budžeta.

Peticiju kojom se traži vraćanje punog transfera novca iz budžeta potpisali su gradonačelnici i predsednici 151 opštine u Srbiji.

Ukoliko vlada ne odgovori pozitivno na njihov zahtev, iz lokalnih samouprava poručuju da će biti ugrožena grejna sezona i održavanje osnovnog funkcionisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradova.

Prvi put u protestnu šetnju Beogradom krenuli su gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji. Njih 30, podržani od svih svojih kolega, predali su peticiju Vladi Srbije kojom se traži da se opštinama uplaćuje onoliko novca koliko to i propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Smanjenje transfera koje je rezultat kriznih mera Vlade dovelo je na ivicu bankrota pojedine opštine

Predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da se posledice toga što opštine ne dobijaju dovoljno sredstava, razlikuju od opštine do opštine.

"U većim opštinama i gradovima reč je o odlaganju investicija, pa će tako građani kasnije dobiti asfaltiranu ulicu ili kanalizaciju. U manjim opštinama posledice su dramatičnije, što znači nemogućnost obavljanja osnovnih funkcija, kašnjenje zarada po više meseci, nemogućnost grejanja škola”, kaže Paunović za B92.

Prema njegovim rečima, najugroženije su namanje i najsiromašnije opštine koje zavise od transfera u njihove budžete, čiji procenat iznosi 50 posto od ukupnih prihoda.

"U ovom trenutku u blokadi je opština Rekovac, koja traje već sedam dana. A kada imate blokiran račun opštine, ugrožene su sve vitalne funkcije”, kaže Paunović.

Od različitih najava, poput onih kada je ministar Mlađan Dinkić nedavno rekao da je kriza prošla i da je vreme da se opštinama vrate transferna sredstva na stari nivo i usvoji Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama, prema rečima Paunovića nije mnogo učinjeno.

"Jedina konkretna mera u ovoj godini bila je najava vraćanja jedne milijarde dinara, što bi nešto i značilo siromašnim opštinama, ali ta mera još uvek nije sprovedena. Čeka se, koliko ja imam informaciju, na rebalans budžeta", kaže on.

Osim toga, dodaje Paunović, drugih mera nije bilo i situacija je veoma ozbiljna. On podseća da se sredstva koja se transferišu opštinama nisu menjala, a da su prethodne čak i smanjena, a ukoliko se nešto ne promeni naredne godine problemi će se samo nagomilati i produbiti.

Aleksandar Živković, predsednik opštine Bela Palanka, kaže da oni ne mogu da izmiruju obaveze prema distribuciji, ni da obezbede gorivo za grejanje u školi.

"Za decu nemamo ni hranu. Jer transferi u nekim opštinama čine 50 odsto budžeta", kaže Živković.

"Imamo 98 ulica koje nisu asfalt kanalizacija nije rešena. Kad sve to saberete i ako nema para onda ulazite u ozbiljan problem, to izaziva dublje krize. svedoci ste sta se kod nas desava", kaže Meho Mahmutović, predsednik opštine Novi Pazar.

"Ovde nije u pitanju politički zahtev da ovo nema veze sa partijskom pripadnošću ovo je jednostavno vapaj lokalne samouprave prema vladi u ime građana kojima pružamo usluge", rekao je Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine Beograda.

Prema podacima stalne konferencije gradova i opština, ukupni dugovi prema javnim preduzećima, školama i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava iznose oko 16,9 milijardi dinara. Dugovi su još veći kada su u pitanju dobavljači mazuta i gasa za grejanje. Zbog toga je kako kažu predstojeća grejna sezona neizvesna.

"Juče nije potpisan po prvi put protokol između toplana i NIS-a, a i još uvek nemamo cenu i uslove plaćanja. Jako važno za škole i lokalnu samoupravu, svi mi potražujemo više hiljada mazuta i bitno je kako ćemo izaći iz ove zime", kaže Predrag Umičević, predsednik opštine Smederevo.

"Jedna od metoda o kojoj se razmišlja je da se promeni sistem naplate. Da u toku 6 meseci kada traje grejanje da računi budu duplo veći nego kada nemate grejnu sezonu. Građani će sa pravom tražiti grejanje i nama je dužnost to da obezbedimo, za ovu godinu ćemo to ipak učiniti makar toplana uzela kredit", rekao je predsednik opštine Pirot Mladen Vasić.

Peticiju koja je predata vladi srbije potpisali su i gradonačelnici najvećih gradova u Srbiji - Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opštine traže više od budžeta

Izvor: Šumadija Press, 07.Okt.2010

Stalna konferencija gradova i opština najavila je da će zatražiti od Vlade Srbije da adekvatno primenjuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Nastavak na Šumadija Press...

Paunović: Decentralizacija je prazna priča Vlade

Izvor: Danas, 07.Okt.2010

Grupa od tridesetak čelnika lokalnih samouprava juče je na pisarnici Vlade predala peticiju sa 151 potpisom gradonačelnika i predsednika opština, kojom se zahteva da se nivo transfera iz republičkog budžeta ka lokalnim samoupravama za narednu godinu usaglasi sa zakonom.

Nastavak na Danas...

Opštine traže više para

Izvor: RTS, 08.Okt.2010, 09:12

Prvi ljudi opština i gradova traže od Vlade Srbije da se ukine antikrizna mera kojom se već dve godine, gotovo za polovinu, umanjuju davanja lokalnim kasama iz državnog budžeta. ..Peticijom, koju su potpisali 151 opština i grad, lokalne vlasti u Srbiji traže od Vlade da ukine antikriznu meru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.