Oprezno u radu od kuće zbog koronavirusa

Izvor: B92, 04.Mar.2020, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno u radu od kuće zbog koronavirusa

Beograd -- Zbog širenja koronavirusa kompanije podstiču zaposlene da rade od kuće pa je neophodno da preispitaju bezbednost daljinskog pristupa korporativnim sistemima.

To je savet koji je danas uputila kompanija Kasperski navodeći da kada se uređaji iznesu van mrežne infrastrukture kompanije i povežu na nove mreže i WiFi kako bi se radilo na daljinu rizici se šire i povećavaju.

Ova kompanija preporučila je da se rizici smanje obezbeđivanje VPN-a pri povezivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na korporativne mreže firmi, kao i da svi korporativni uređaji, uključujući mobilne telefone i laptopove, budu zaštićeni bezbednosnim softverom.

Kasperski je preporučio da se uvek implementiraju najnovija ažuriranja operativnih sistema i aplikacija, ograniči pravo pristupa ljudima koji se povezuju na korporativnu mrežu, kao i da se osoblje obavesti o opasnosti reagovanja na neželjene poruke.

"Preduzeća bi trebalo jasno da komuniciraju sa zaposlenima kako bi bili sigurni da su oni svesni svih rizika, a osim toga treba da učine sve što mogu kako bi obezbedili bezbedan daljinski pristup onima koji su se samostalno izolovali ili rade od kuće", rekao je glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kasperski Dejvid Em.

Oprez je posebno važan zbog pokušaja kriminalaca na internetu da iskoriste situaciju nastalu zbog koronavirusa tako što svoje zlonamerne datoteke skrivaju u dokumentima koji se odnose na bolest.

"Zbog ovog oportunističkog pristupa kriminalaca i promena radnih navika, bilo bi mudro da kompanije u ovom trenutku budu izuzetno oprezne", rekao je Em.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.