Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa potrošnjom struje

Beograd -- Ministar energetike Radomir Naumov upozorio da je u Srbiji neophodna doza opreznosti u snabdevanju električnom energijom.

On navodi da razlog opreznosti treba da bude nedavni raspad elektroenergetskog sistema u Zapadnoj Evropi. "Ispad gotovo 6.000 megavata u EU izazvan je isključivo prekomernom potrošnjom struje, odnosno nedovoljnom količinom koja se proizvodila", precizirao je ministar. Evropska komisija traži istragu zbog nestanka struje.

Iako je EPS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u potpunosti spreman za zimsku sezonu, zbog nedovoljne količine struje u regionu i Srbija veoma lako može da dođe u kritičnu situaciju, kaže Naumov.

"Ovog puta smo izbegli raspad elektroenergetskog sistema u Evropi, jer su sve službe u elektroprivredi dobro radile”, kaže on.

"Međutim, iako smo obezbedili sredstva za uvoz struje, u regionu je nema dovoljno, pa se bojim da ćemo neracionalnim ponašanjem doći u kritičnu situaciju", zaključio je Naumov.

EK traži istragu

U većem delu Zapadne Evrope za vikend je nestala struja zbog kvara na električnoj mreži u Nemačkoj, a Evropska komisija danas je zatražila istragu tim povodom.

Komisija je najavila nove mere od sledeće godine za formulisanje zajedničke evropske strategije, navodeći da nestanci struje nisu prihvatljivi.

Predstavnici Komisije poslaće pisma na adrese nacionalnih tela za struju, kao i preduzećima koja prenose struju, u kojima će zatražiti istragu.

Oko pet miliona Francuza nije imalo struju više od jednog sata, kao i građani nekih delova Nemačke i Italije. Kvar u Nemačkoj izazvao je smetnje i u Španiji, Portugalu, Holandiji, Belgiji i Austriji, kao i u celoj Evropi.

Da bi se izbegao potpuni kolaps, automatski bezbednosni sistemi su iz predostrožnosti isključili struju korisnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.