Oprezno s karticama

Izvor: Politika, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno s karticama

Platnu karticu i cedulju sa PIN brojem nikada ne držite zajedno, taj broj nikome ne saopštavajte i oprezno ga ukucavajte...

Poslednjih godina platne kartice doživljavaju pravi procvat. Broj onih koji imaju jednu ili više kartica koje zamenjuju gotov novac stalno se povećava. Pomoću kartica možemo podići gotovinu čak i onda kada su banke zatvorene, a isto tako ne moramo čekati ni u redovima pred bankarskim šalterima. Karticama možemo kupovati i kada nemamo dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gotovine u novčaniku. Ili kada nas nervira iscrpljujuće ispisivanje čekova i obavezan upis broja lične karte na njihovoj poleđini. Karticama se sada može kupovati i na rate, uz odloženo plaćanje.

Pored svih tih prednosti, međutim, prisutni su i mnogi rizici od zloupotrebe kartica. Ti rizici se, ipak, mogu preduprediti ukoliko su korisnici kartica informisani o njima i, naravno, ukoliko se pridržavaju pravila, savetuje Miodrag Tašin, direktor poslova sa stanovništvom u Hipo Alpe Adrija banci. I evo na šta posebno valja obratiti pažnju:

PIN broj, to ste Vi. PIN je engleska skraćenica i označava Vaš lični identifikacioni broj. Mašine poput bankomata ili pos-uređaja u trgovinama ne poznaju Vas lično na osnovu Vašeg izgleda, govora ili nekih drugih osobina, nego na osnovu Vašeg PIN broja. Ako neko zna ovaj broj, on se predstavlja mašinama i ona ga prepoznaje kao da ste to Vi. Ovaj broj se može koristiti samo zajedno s karticom i postoji da bi Vas zaštitio.

Nemojte pozajmljivati platnu karticu drugima. Platna kartica je lična imovina, a ukoliko želite još nekom da omogućite raspolaganje novcem sa Vašeg računa – zatražite za njega dodatnu platnu karticu pod uslovima koje budete dogovorili sa bankom.

Nikada ne držate zajedno platnu karticu i cedulju sa PIN brojem. Onaj kod koga se istovremeno nađe u rukama i jedno i drugo može napraviti priličan račun ili podići novac na bankomatima sa Vašeg računa, u vremenu koje prođe dok vi prijavite nestanak kartice i banka blokira njeno korišćenje.

Nikome nemojte saopštavati Vaš PIN broj. Ako je istina da je prava tajna samo ona koju zna jedna osoba, onda Vam svako saopštavanje ovog Vašeg broja nekoj drugoj osobi povećava rizik od zloupotrebe platne kartice.

Oprezno ukucavajte PIN. Prilikom korišćenja bankomata obratite pažnju da li neko preko Vašeg ramena ili sa strane može videti broj koji ste ukucali. Ako ta osoba dođe i do vaše kartice, ona može napraviti bilo kakvu transakciju sa Vašeg računa kao da ste to uradili Vi sami.

Pazite gde stavljate karticu. Ukoliko karticu stavite na uređaj za skidanje magnetnog koda, koji se nalazi na mnogim novijim kasama po hipermarketima ili prodavnicama, može vam se skinuti magnetni zapis na poleđini kartice. Tada nećete moći da koristite karticu pa od banke morate tražiti da vam karticu zameni. Ovim ćete biti privremeno onemogućeni da je koristite i bićete izloženi dodatnim troškovima.

Dobro pogledajte bankomat pre nego što počnete da ga koristite. Ukoliko se na uređaju nalaze neki neuobičajeni delovi kojih nema na drugim bankomatima, kao što su kamerice iznad tastature, čudne tračice u prorezima za karticu i sve ostalo na šta niste ranije nailazili, upozorite radnika banke čiji je bankomat, a Vi potražite neki drugi uređaj.

Imajte pri ruci broj banke za prijavu nestanka kartice. Ovaj broj telefona trebalo bi da vam bude uvek dostupan jer prijavom nestanka kartice bitno skraćujete vreme koje ostaje raspoloživo za njenu eventualnu zloupotrebu. Vi ste odgovorni za zloupotrebu samo do trenutka prijave nestanka kartice. Sve kasnije zloupotrebe više nisu vaša odgovornost.

Pored ovih saveta, dobro je imati na umu da je najvažnija prevencija Vaša pažnja i racionalan odnos prema stvarima.

I pored svih rizika koje posedovanje kartice sa sobom nosi, ipak su daleko značajnije njene/njihove prednosti i koristi, koje su i glavni razlog uspeha tzv. plastičnog novca poslednjih pedesetak godina, od kada se prva kartica pojavila.

Pripremila B. Dumić

[objavljeno: 07.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.