Oprez investitora na Vol Stritu

Izvor: B92, 13.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez investitora na Vol Stritu

Njujork -- Indeksi na Vol Stritu nisu se u petak znatnije promenili jer su ulagači oprezni zbog neizvesnosti u vezi opstanka Lehman Bradrsa.

Na Vol STritu juče su skočile samo akcije kompanija u energetskom sektoru

Dau Džons (Dow Jones) indeks pao je 11 bodova ili 0,1 odsto, na 11.421 bod, dok je S&P indeks porastao za 0,21 posto, i dostigao 1.251 bod. Nasdaq indeks zabeležio je rast od 0,14 posto, na 2.261 bod.

Središnje je pitanje na tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hoće li četvrta po veličini američka investicijska banka opstati, s obzirom na velike gubitke nastale zbog hipotekarne kreditne krizi. Cena akcija Lehmana potonula je juče više od 13 odsto, zaronivši na najniži nivo u 14 godina.

U jučerašnjim pregovorima između Feda, ministarstva finansija i potencijalnih kupaca Lehmana razmatrane su sve mogućnosti prodaje banke. Međutim, ministarstvo više ne želi da troši proračunski novac na spašavanje banaka, s obzirom da je nedavno država preuzela Fani Mej (Fannie Mae) i Fredi Maka (Freddie Mac), zbog velikih gubitaka tih najvećih američkih hipotekarnih banaka.

Razgovori o spašavanju Lehmana se nastavljaju, a najizgledniji kupac je Banka Amerike, druga po veličini banka u SAD-u.

Ipak, nije to jedina žrtva kreditne krize. Kolaps preti i Vašington Mutjualu, najvećoj američkoj štedno-kreditnoj instituciji. Spekuliše se da će je kupiti Dži Pi Morgan Čejs (JP Morgan Chase).

Svetla tačka jučerašnjeg trgovanja bio je energetski sektor. Zahvaljujući rastu cene nafte iznad 101 dolara po barelu, porasle su cene akcija naftnih kompanija, pa je indeks tog sektora skočio 2,8 odsto.

Poskupile su i akcije u rudarskom i metaloprerađivačkom sektoru, jer su porasle cene metala i sirovina.

Tokom cele prošle nedelje Dau Džons (Dow Jones) indeks porastao je 1,8, S&P indeks 0,8, a Nasdaq indeks 0,2 posto.

Na evropskim berzama juče su cene akcija osetno porasle. Na Londonskoj je berzi FTSE indeks skočio gotovo dva odsto, na 5.416 bodova, dok je na Frankfurtskoj burzi DAX indeks porastao 0,91 posto, na 6.234 boda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.