Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporezovanje donacija

Beograd -- Jedina posledica od koje su građani Srbije zbog uvođenja PDV-a strepeli bila su poskupljenja, a ostalo je prošlo nezapaženo.

Ipak, niko nije obraćao pažnju na to koliko i indirektno svojim uvođenjem taj porez može da utiče na život običnih ljudi. Slučaj koji kao primer ilustruje ovu tvrdnju je donacija medicinske opreme Kliničkom centru Srbije, koja već više nedelja leži u luci Bar, jer Centar nema para da plati porez.

Donacija, vredna tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dolara, koju je obezbedila humanitarna organizacija "Čovekoljublje", čeka carinjenje u luci Bar. Donacija je namenjena Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije i sastoji se od potrošnog i sanitetskog materijala. Međutim, da bi ta pomoć stigla u Beograd i počela da se koristi neophodno je platiti porez na dodatu vrednost u visini od 540 hiljada dolara. Na tu cifru treba dodati i ležarinu koju naplaćuje luka Bar.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže za B92 da je problem nastao jer je Klinički centar samostalno ušao u realizaciju te donacije: "Ona ustanova koja planira donaciju mora unapred da zna svaki potez i svaku moguću komplikaciju. E, sad očigledno postoji problem. Donacija je stigla. Šta da radimo, vi mene pitate. Pa, trebalo je prvo da nas pitaju 'Šta da radimo sa donacijom, kako ćemo izaći na kraj s tim novcem?' Znači, sad imamo problem i mi ćemo ga rešiti. Kako? Pa, videćemo. Pa, neću baš sad da vam kažem. Šalim se. Ne mogu sad da vam objašnjavam svaki korak kod tih procedura. Imate dovoljno izjave. Imamo problem, rešićemo ga."

Iako je još u januaru stiglo pismo o namerama organizacije "Čovekoljublje" u kome stoji da su spremni da ustupe opremu Urgentnom centru , Klinički centar se još zvanično nije izjasnio. Direktor sektora za nabavke Kliničkog Centra Srbije doktor Zoran Janjušević kaže: "Mi smo već danas imali više kontakata sa Ministarstvom zdravlja iz kojih će verovatno izaći i konačan stav o tome da li će pošiljka biti prihvaćena ili ne. Naš stav u pogledu plaćanja PDV-a na donacije i humanitarnu pomoć je takav da bi nama kao zdravstvenoj ustanovi, kao velikom primaocu humanitarne pomoći, mnogo više odgovaralo da ne postoji obaveza plaćanja PDV-a."

Međutim, postavlja se pitanje da li je neophodno staviti u Zakon o porezu na dodatu vrednost odredbe koje regulišu i primanje donacija iz inostranstva. Odnosno, da li je onda evropsko prvenstvo u košarci važnije za ljude u Srbiji, pošto su karte oslobođene poreza, od donacija za zdravstvene ustanove.

Ministar finanasija Mlađan Dinkić tvrdi da će problem biti rešen izmenama zakona, na koje ipak treba da se sačeka: "Mi sada spremamo promene zakona o PDV-u, a taj zakon će u junu biti u skupštini. Te promene će, između ostalog, podrazumevati da, ukoliko se radi o donacijama za zdravstvene ustanove i ukoliko postoji saglasnost Ministarstva zdravlja, neće se uopšte plaćati PDV. Netačna je informacija da je Ministarstvo odlučilo ili bilo ko iz Vlade da oslobodi Eurobasket PDV-a. Niko ne može biti oslobođen od PDV-a na karte, ali je moguće da Vlada da donaciju u tom istom iznosu organizatoru ukoliko smatra da je važan događaj kao što je prvenstvo u košarci."Dinkić kaže i da će Ministarstvo zdravlja problem u konkretnom slučaju rešiti tako što će platiti porez od svojih sredstava, što će Ministarstvo finansija nadoknaditi Ministarstu zdravlja kroz rebalans.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.