Izvor: B92, 07.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak domaće valute

Beograd -- Dinar će sutra ojačati za 3 dinara i 22 pare prema evru, tako da će zvaničan srednji kurs Narodne banke Srbije biti 86,26 dinara za evro.

Oporavak domaće valute počeo je u četvrtak, nakon što je guverner Radovan Jelašić, kao meru za jačanje dinara, najavio povećanje devizne likvidnosti banaka. Monetarni odbor Narodne Banke Srbije u ponedeljak bi trebao da donese odluku o povećanju obavezne rezerve koju banke moraju da drže u dinarima, sa 20 na 40 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na taj način će, prema navodima guvernera Radovana Jelašića iz opticaja biti povučeno dinara u vrednosti oko 700 miliona evra, što će povećati likvidnost na deviznom tržištu.

Međutim, ekonomisti upozoravaju da će do stabilizacije domaće valute doći tek kada, uz Centralnu banku, određene mere primeni i Vlade Srbije.

"Sada se stiče utisak da je NBS odlučila da brani kurs na 90 dinara. Imaće problema jer će te fiskalne mere da deluju sa zadrškom, tek u narednik nekoliko meseci", rekao je Miroljub Labus, bivši potpredsednik Vlade Srbije i profesor na Pravnom fakultetu.

"Voleo bih da vidim kako će da usaglase svoje instrumente, da bi olakšali posao NBS, ali i da bi se kurs stabilizovao koliko može. Ne verujem da će da ide na više od 100 dinara, ali do 100 sasvim sigurno može", kaže Labus.

Labus je ocenjuje da će plate izražene u dinarima iduće godine porasti za jedan do dva odsto, što će zavisiti od inflacije, dok će izražene u evrima plate realno padati, jer će padati i vrednost dinara.

"Tehnički to nije devalvacija, pošto mi imamo plivajući kurs. U svakom slučaju ono što se dešava i što će se iduće godine dešavati je apresiranje kursa odnosno slabljenje dinara u odnosu na evro", rekao je Labus.

"Pitanje je kojim će tempom dinar da slabi. Da li će da probije tu psihološku granicu od 100 dinara ili neće, ali u svakom slučaju neće više biti 75 dinara. To doba je prošlo", dodao je Labus.

Pojedini ekonomisti ocenjuju da je krajem meseca realno očekivati pad vrednosti evra, jer će, zbog dolaska dijaspore u Srbiju, u vreme praznika, biti i većeg priliva deviza.

Podsetimo, dinar je najslabiji bio 4. decembra kada je za jedan evro trebalo izdvojiti 91,63 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.