Opet nove cene hleba

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet nove cene hleba

Veliki proizvođači hleba obavestili su trgovce da se očekuje veća cena hleba, ali nisu naveli koja bi to cena bila, tako da je izvesno da će hleb narednih dana poskupeti, kaže za „Blic" Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije.



Aktuelne cene

Vrsta Priv. pekare Prodavnice

Beli hleb tip 500 25,00-30,00 29,50 - 31,00

Crni hleb tip 400 35,00 35,00-36,50

Polubeli nemaju 35,00

Baget 25,00-30,00 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30,00

Kifle 10-15 12-16

Prema njegovim rečima, koliko će tačno poskupeti hleb biće poznato kada se tačno utvrdi porast cene pšenice na berzi, a on očekuje da će nova cena belog hleba biti između 35 i 40 dinara. Pralica objašnjava da je problem u divljanju cena pšenice i brašna na tržištu.

Zbog svega toga su pekari Vojvodine poslali pismo predsedniku Borisu Tadiću, u kojem navode da „mlinari svakih par dana dižu cene i čuvaju brašno čekajući nova poskupljenja, što pekarima otežava rad". Pekari podsećaju predsednika Tadića da je krajem avgusta, kada je hleb poslednji put poskupeo, predložio Vladi da hitno napravi program zaštite najsiromašnijih. Pekari u svom pismu od Tadića traže da se „javno i svojim autoritetom" pridruži njihovom nastojanju da se ponovo uspostavi red na tržištu kako bi cene hleba ostale iste.

U Ministarstvu trgovine kažu da je tržište otvoreno i da je lično pravo mlinara da prodaju brašno kome hoće, a da država ne može da uslovljava cenu koja se slobodno formiran na berzi u Novom Sadu. U Ministarstvu su nam objasnili da se najverovatnije radi o lokalnim mlinovima jer bi se industrijski pekari već „masovno digli" da postoje dogovori većine mlinara da se brašno čuva. Kako su nam objasnili, puštanje na tržište određenih državnih rezervi samo bi privremeno uticalo na berzansku cenu.

Suštinu problema objasnio nam je Zoran Pralica, koji kaže da se uglavnom radi o manjim mlinarima koji nemaju dovoljno skladišnih kapaciteta za pšenicu, pa im se više isplati da ono što kupe čuvaju nego da melju.

- Pšenica je na početku žetve koštala 12 dinara, i ko je tada kupio veće količine, sada može da uklopi troškove u cenu hleba između 28 i 30 dinara. Međutim, sada je cena pšenice 22 dinara bez PDV-a, a mali mlinari dnevno kupuju na berzi, tako da dok se ne smiri rast cena pšenice na berzi, mnogima se neće isplatiti da melju - objašnjava Pralica.

Unija pekara zajedno sa Žitozajednicom radi na jednoj ponudi gde bi uobličili neku vrstu socijalnog programa i gde bi za socijalno ugrožene.

Hleb za 15 dinara

Iako se pekari žale da ne mogu da posluju kako treba zbog visoke cene pšenice i brašna, očigledno je da postoje i oni koji ne samo da veknu prodaju ispod cene već i skoro upola jeftinije od svih.

- Veoma smo zadovoljni ostvarenim profitom iako hleb prodajemo za 15 dinara. Posao ide odlično i znam da u narednih 20-30 dana nećemo podizati cenu hleba u našim objektima. Trenutno imamo 36 prodavnica u Srbiji - kaže Ljiljana Petrović, direktorka firme „Ishrana" iz Čačka, koja je privatizovana u martu 2007. za 10,8 miliona dinara. Pažnju javnosti privukli su pre izvesnog vremena kada su umesto poskupljenja snizili cenu vekne na 15 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.