Opasnosti vrebaju decu na Internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnosti vrebaju decu na Internetu

Rezultat saradnje Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu sa predstavnicima zdravstvenog sektora u Srbiji jeste oko 100 obučenih zdravstvenih radnika za korišnje njihove internet aplikacije.

Prekomerna upotreba novih tehnologija i stvaranje zavisnosti, prepoznati su kao problem, koje je potrebno suzbijati radi zaštite dece prilikom korišćenja novih tehnologija.

U Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, koji radi od februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godine do sada je primljeno 3.000 prijava, od čega je napravljeno 575 predmeta, a 71 je upućen MUP-u, tužilaštvu, centrima za socijalni rad i Ministarstvu zdravlja, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Najčešća pitanja sa kojima nam se obraćaju i saveti koji se od nas traže npr na koji način instalirati roditeljsku kontrolu, kako zaštititi što bolje svoj FB nalog, kako lažne profile skloniti, kako formirati ozbiljnu i jaku lozinku", kaže Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Najalarmantniji su pozivi koji imaju elemente krivičnog dela, a odnose se na zloupotrebu i seksualno zlostavljanje dece putem internet i vrbovanje za određene organizacije, dodaje Matić.

Uloga Kontakt centra u tom smislu je da se promptno reaguje i da se odmah alarmira Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svi koji primate da je ugrožena bezbednost dece na internet mogu podneti i elektronsku prijavu koju će u kontakt centru obraditi i proslediti nadležnoj instituciji.

Većina prijava je bila upućena od strane odraslih osoba, kažu u kontakt centru i naglašavaju da je sledeća etapa veći fokus na roditelje.

"Zato što smatramo da su oni mnogo manje informisani o novim tehnologijama i manje su digitalno pismeni od dece, što je problem jer ne mogu da pomognu svojoj deci, ali isto tako savetujemo decu da se za svaki problem obrate roditeljima", kaže Svetlana Čedić, savetnik u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je do sada obučio više od 100 radnika u domovima zdravlja u Beogradu, Aranđelovcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, za korišćenje aplikacije, a do 15. avgusta obuke će biti sprovedene i u Novom Sadu, Rumi, Pančevu, Staroj Pazovi, Smederevu, Valjevu, Požarevcu i Šapcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.