Izvor: B92, 24.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opasna ista cena struje za sve"

Beograd -- Dok veliki broj građana ne može da plati račune, firme koja su veliki potrošači ostvaruju ekstraprofit na račun jeftine struje.

Ministri srpske vlade na jučerašnjoj novinskoj konferenciji, nisu ni pomenuli odluku da struja od aprila poskupljuje u proseku za 15 odsto, koju su, inače, doneli na sednici Vlade koji sat ranije. Ekonomisti ovo objašnjavaju željom izvršne vlasti da izbegne loše vesti ili bar da one prođu što manje zapaženo. Prvo, zbog socijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga, a drugo, zbog inflacije.

U Srbiji će struja ponovo poskupeti od 1. aprila, u proseku za 15 odsto. Za domaćinstva struja je skuplja za 11,7 odsto. Ministar trgovine Bojan Dimitrijević kaže da je ovo verovatno jedino poskupljenje za ovu godinu, dok u EPS-u nemaju komentar na pitanje da li su zadovoljni procentom poskupljenja. Baš u danu u kome je najavljeno da će struja poskupeti, delovi Beograda osetili su koliko je struja neophodna. Veliki deo Novog Beograda i opštine Savski venac ostao je sinoć bez električne energije, zbog ispada trafo stanice Toplana na Novom Beogradu.

Penzionerka Danica Gujašević i do sada je jedva uspevala da plati račun za struju.Greje samo jednu sobu od 12 kvadrata. Tu jede, spava, živi. Drugu sobu zimi i ne otvara. Penzija joj je oko 9.000 dinara, a račun za struju, uz svu štednju, oko 1.700 dinara mesečno. Posle poskupljenja, kaže, ne zna šta će da radi - ne može da plaća veći račun, a ne može više ni da uštedi. A mnogi građani imaju i druge probleme vezane za električnu energiju, pogotovo sa službama EPS.

Dok veliki broj građana ne može da plati račune, preduzeća koja su veliki potrošači ostvaruju ekstraprofit na račun jeftine struje. EPS je izračunao da velike firme godišnje na račun ovog javnog preduzeća zarade 80 do 90 miliona evra, koliko uštede na jeftinoj struji. Ekonomisti smatraju da među potrošačima treba napraviti razliku.

"Ono što je najopasnije jeste držati nisku cenu električne energije za sve, jer se time još više povećavaju razlike, jer će siromašni moći nekako da plate tu struju, ali oni koji imaju veštački profit zbog niskih cena, dolaze u još povoljniji položaj. Prema tome, država mora da ide na selektivno ka onim delovima populacije koji ne mogu da plate, a takvi mehanizmi postoje", kaže Jurij Bajec iz Ekonomiskog instituta.

Ako do kraja godine struja poskupi ukupno 20 odsto, to će inflaciju povećati za više od dva procenta, smatraju ekonomisti. Za razliku od njih, ministar trgovine Bojan Dimitrijević tvrdi da poskupljenje struje neće podići inflaciju, jer je još pre nove godine uračunato u ovogodišnji plan: "Ako pogledate analize da je struje daleko najniža u regionu, ovde je i dalje najjeftinije grejanje na struju što je apsurdno, jer je električna energija najskuplji i najkvalitetniji energetski resurs."

Danica Gujašević, kao i ostali koji se greju na struju, ne misle da im je to najjeftinije rešenje. Nekima je, međutim, jedino. Ne mogu da lože drva ili ugalj, niti da se priključe na daljinsku mrežu, pa im jedino ostaje struja.

"Dinkić popustio pod pritiskom energetskog lobija"

Poslednje poskupljenje znači da je ministar Mlađan Dinkić kapitulirao pod pritiskom elektroenergetskog lobija u zemlji, smatra urednica sajta Enerdžiobzerver Sijka Pištolova.

"Naime, EPS je već nekoliko meseci insistirao na poskupljenju. Dinkić je odgovarao jasno - da to ne može da dozvoli dok ne bude siguran da je EPS novac od prethodnih poskupljenja iskoristio na pravi način - za smanjenje svojih troškova proizvodnje i svojih neracionalnosti. Elektroenergetski lobi, koji je podržao ministar rudarstva i energetike, onda krenuo u medijsku kampanju i počeli su da napadaju ministra Dinkića da ne dozvoljava poskupljenje jer želi da EPS što više propadne, a onda da ga proda što jeftinije inostranim energetskim kompanijama. Ovo govori da Dinkić nije više mogao da izađe na kraj sa takvim pritiscima i da je podlegao zahtevu EPS-a", kaže Pištolova.

Ona dodaje da nije sporno da struja treba da poskupi jer je najjeftinija u regionu, ali da to treba uraditi samo ukoliko postoje mehanizmi koji bi kontrolisali EPS, da ne bi novac koristili za pokrivanje javnosti potpuno nepoznatih troškova EPS-a.

Kovačević: Inflacija će preći 15 odsto

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da će ovogodišnja inflacija premašiti planiranu jednocifrenu projekciju Vlade Srbije i zaustaviti se najmanje na 15 odsto, zbog prevelike javne potrošnje, uz povećanje cene struje i drugih proizvida. Kovačević je agenciji Beta rekao da će to biti posledica pogrešne ekonomske politike Vlade Srbije, koja za sada nema nijednu pravu meru za obuzdavanje previsoke javne potrošnje koja uzrokuje da inflacija premaši plan.

Prema njegovim rečima, Vladi Srbije ne odgovara da sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer sprovodi administrativne mere u vidu ograničavanja trgovinskih marži.

Kovačević je naglasio da je "šteta" što vlada "ni ne razmišlja o posledicama" koje će imati probijanje inflacije iznad jednocifrene i dodao da će očekuje da vlada za premašivanje stope inflacije okrivi samo guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića. Kovačević je ocenio da će Narodna banka Srbije ostati usamljena u pokušaju da oslabi inflaciju, jer ne raspolaže mehanizmom kojim bi sama uspela u tom smeru.

Na pitanje koje bi to ekonomske mere bile poželjne da se preokrene smer inflacije, Kovačević je kazao da su "to one mere kojih nema". "Za sada postoje samo najavljena poskupljenja, ne samo struje već i drugih proizvoda, i sa druge strane obećanja šta će biti u korist ekonomije, ali 2007. godine, kada se očekuje popust na zarade, što će olakšati put uspešnima", precizirao je Kovačević.

On je dodao da "na žalost nema ničeg" što bi Ministarstvo finansija Srbije ili Vlada Srbije mogli da predlože, a da to utiče na smanjenje javne potrošnje koja "podgreva" inflaciju. "Nedavno je gospodin (Mlađan) Dinkić pominjao milijardu dolara investicija u javne projekte", zaključio je Kovačević, ističući da je svaki vid javne potrošnje tražnja na tržištu koja takođe podstiče rast cena na malo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.