Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opanak kao simbol Srbije

Beograd -- Folklorna društva spadaju među retke koji i dan danas rado obuvaju nekada raprostranjenu laku, kožnu, seosku obuću - opanke.

Kao i svuda u svetu, dinamičan razvoj u XX veku u potpunosti je potisnuo tradicionalni način života. Makar na folklornim festivalima, oseti se autentičan duh vremena kada su narodne igre i pesme bili jedina zabava, a nošnja bila obavezna.

Različite vrste veza, tkanja i ostalog ručnog rada, šarolikost boja i različiti materijali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čine bogatsvo narodne nošnje koja je nepotpuna bez jednog detalja, stare narodne obuće – opanka.

U XIX veku ogromna većina stanovnika Srbije nosila je opanke. Pošto svaki deo zemlje ima drugačiji oblik opanka, po modelu se lako moglo prepoznati iz kog je kraja onaj ko ih nosi. Opančarski zanat je dostigao svoj vrhunac između dva svetska rata kada su pojedini primerci postajali umetnička dela.

Međutim, zanat je danas gotovo sasvim izumro, a ovaj komad obuće postao deo istorije.

"Ruku na srce, to je posao koji treba voleti. Ja sam jedan od retkih i zato sam ostao u poslu. Gledao sam dedu i oca kako rade. Treba strpljenja i jednom kada se nauči, to je onda kao vožnja bicikla, ne može da se zaboravi. Ruka ide sama", kaže opančar Mijomir Aleksić Kiri.

Što je rad na opanku sitniji sa više detalja, to je kvalitetniji i vredniji, a onaj ko ih je napravio bolji majstor. Radionice za izradu narodnih nošnji i opanaka danas su u Srbiji retkost, a upravo su folklorna društva sačuvala deo tradicije kom se mnogi dive.

"Stranci se oduševljavaju i misle da smo ja i moji ljudi umetnici, onda moram da im objasnim da nismo umetnici nego da smo zanatlije. Intelektualci, oni su oduševljeni da neko još uvek drži do tradicije, a moji seljaci, oni bi mi udarili šamar zato što ih podsećam odakle su", kaže Aleksić.

On ima 44 godine, ali više nije najmlađi opančar u Srbiji, jer je umeće preneo na svoje mlade radnike. Opanci se mogu kupiti u prodavnicama suvenira, a oni malo veštiji mogu da ih naruče i preko interneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.