Opala potražnja za voćem iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opala potražnja za voćem iz Srbije

Veliki potencijal Šumadije nalazi se u proizvodnji voća a sam region ima odgovarajuću klimu i zemljište za gajenje različitih vrsta. Iako su velike količine voća prethodnih godina završavale na inostranom tržištu ove godine je potražnja za voćem iz Srbije drastično opala.

Usitnjenost poseda, kvalitetno zemljište i umerena klima voćarima iz Šumadije donose veliki prinos. Međutim ove godine dobar plasman na inostranom tržištu je izostao, Poljska je izvezla veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << količinu voća, a potražnja za plodovima iz Srbije je drastično opala.

"Ove godine je sve lošije i sve se manje izvozi, kriterijumi su popeti na jedan viši nivo, sve više kvalitetnije robe odlazi za izvoz ali u sve manjim količinama. Kada pričamo u nekim procentima, prošle godine, od moje proizvodnje, na izvoz je otišlo 70 odsto a ove godine nekih 30 odsto", kaže Aleksandar Glišić, voćar, selo Šume, Topola.

"Potencijala normalno ima, samo što bismo trebali da malo osavremenimo proizvodnju. Proizvodnja nam je još uvek zastarela, treba ići na nove zasade, na gušću sadnju, na navodnjavanje, kupovinu protivgradnih mreža i to je osnov budućnosti voćarstva", kaže Predrag Predojević, voćar, selo Čumić, Kragujevac.

"Prošle godine kada je u pitanju moja proizvodnja 80 odsto šljive išlo je na izvoz, a ove godine oko 5 odsto, što je skoro pa beznačajno, a već je završeno sa berbom", kaže Goran Mijailović, voćar, selo Čumić, Kragujevac.

Veliki grad koji je pogodio ove godine centralnu Srbiju uticao je i na kvalitet voća pa stručnjaci savetuju kupovinu zaštitnih mreža i sve više preuzimaju tehnike uspešnih voćarskih regija sa sistemima za navodnjavanje i gušćom sadnjom.

"To je jedna vrsta tehnologije koja je preuzeta iz severnog dela Italije, odnosno iz južnog Tirola, koja je došla zajedno sa njihovim sadnicama i tehnologijom i mi smo samo nastavili ovde da je primenjujemo, daje odlične rezultate gde su prinosi značajno povećani, u odnosu na ono što smo mi imali i ne samo prinosi već i kvalitet ploda", kaže Dragan Radivojević, profesor na katedri za voćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Beogradu.

Kako bi se što više iskoristio izvozni potencijal Šumadije kada je voćarska proizvodnja u pitanju potrebno je i da se gaje vrste koje se traže na inostranom tržištu ali i da se zasadi pod voćem tretiraju novim tehnikama gajenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LOŠA GODINA: Sve manja tražnja za voćem iz Srbije

Izvor: Kurir, 11.Sep.2016

...Usitnjenost poseda, kvalitetno zemljište i umerena klima vocarima iz Šumadije donose veliki prinos Medutim ove godine dobar plasman na inostranom tržištu je izostao, Poljska je izvezla veliku kolicinu voca, a potražnja za plodovima iz Srbije je drasticno opala.."Ove godine je sve lošije i sve...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.