Izvor: B92, 14.Jun.2021, 20:21

"Onaj ko u korpu ubaci trulu jagodu mora da ide kući"

Onaj ko u korpu ubaci trulu jagodu mora da ide kući

Pokrajina Uelva na jugu Španije godišnje izvozi oko 300.000 tona jagoda.

Bez radnika iz Maroka i drugih afričkih zemalja žetva ne bi bila moguća, ali uslovi u kojima oni žive i rade su - nehumani.

Jagode dokle pogled seže i miris koji je toliko intenzivan da je gotovo neprijatan. Na putu koji ide kroz polje je kamion hladnjača. Na polju dvadesetak od blizu 100.000 sezonskih radnika koji tokom sezone beru jarko crvene plodove, piše Dojče vele.

Zaposlena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u P. S. fešnu: Pozivam sve da se bore protiv mobinga i izrabljivanja VIDEO

Među njima je i Fatima: "U Maroku je teško. Sezonski radnici tamo zarađuju samo 6,5 evra dnevno – u Španiji preko 40."

Zbog trule jagode manja zarada

Fatima je otkazala dogovoreni intervju za DW, jer joj je šef rekao da ne sme da razgovara sa novinarima. Odgovore je poslala u vidu audio-poruke. Na pitanje da li ima pritisaka, samohrana majka odgovora:

"Da, onaj ko u korpu ubaci trulu jagodu mora da ide kući ili čak ne sme da radi ceo dan. Još uvek ne znamo kolika nam je zarada. Jedni kažu 42, drugi 40 evra."

Kome radnici mogu da se obrate ako ih neko na poslu maltretira? VIDEO

U hladu kamiona sedi Manuel Rajna iz udruženja poljoprivrednika. On tvrdi da pritisaka nema, da se prema svima pravilno postupa i da uzgajivači jagoda radnicima čak obezbeđuju i besplatan smeštaj:

"Ako se pojedinci ne pridržavaju pravila, onda je to kao u politici, policiji ili upravi. Ne može cela pokrajina Uelva da bude osuđena zbog nekoliko crnih ovaca", kaže Rajna.

Sindikat govori o izrabljivanju

Hoze Antonio Brazo iz andalužanskog sindikata radnika se mršti, gledajući nepregledno more staklenika. Srebrno blješteće folije idu sve do horizonta.

"Zarada se sistematski ne isplaćuje. Ovde je reč o izrabljivanju. U svakom selu ovde je figura Bogorodice, ali zapravo se svi klanjaju demonu Momonu", kaže Brazo.

I studija berlinske kancelarije Lening, koja nudi savetovanja u vezi sa pitanjima održivosti, pokazuje da su sezonski radnici često loše plaćeni.

Gorka stvarnost industrije čokolade

Manuel Rajna iz udruženja poljoprivrednika se brani, tvrdeći da su zapravo poljoprivrednici ti koji su zakinuti.

"Mi snosimo čitav rizik, sve troškove, a za naš proizvod ne dobijamo poštenu cenu", žali se Rajna.

Poljoprivrednici dobijaju samo mali deo od onog što potrošači plaćaju: Jedan, do jedan i po evra po kilogramu jagoda, koje se u supermarketima prodaju za šest evra. Diktiranje cena – i to je tema studije iz Berlina.

Za sindikalca Hozea Antonia Braza jedno je sigurno: "Crveno voće, jagode, više nisu slatke, već gorke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.