Omogućen prolaz kroz jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu VIDEO

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 09:22

Omogućen prolaz kroz jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu VIDEO

Kontejnerski brod se nasukao u Sueckom kanalu, a iza njega se stvarala gužva.

Brod se nasukao u Sueckom kanalu, "ostavivši iza sebe" najmanje četiri plovila, kaže brodarska kompanija Leth Agencies.

Tegljači su oslobodili veliki brod koji je nekoliko sati bio nasukan u Sueckom kanalu, čime je ponovno omogućen normalan prolaz kroz jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu, saopštila je u četvrtak brodarska kompanija Leth Agencies.

Reč je o 190-metarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brodu za rasuti teret Xin Hai Tong 23 koji plovi pod zastavom Hong Konga. "Uprava Sueckog kanala uspešno je odsukala M/V XIN HAI TONG 23 u 7:40 sati. Konvoj u smeru severa nastavlja se u 9:30 sati", objavio je Leth Agencies u tvitu.

U saopštenju, uprava kanala objavila je da je obaveštena o kvaru motora i da je angažovala tegljače kako bi uspešno odsukala brod.

Leth je prethodno tvitovao da je brod nasukan u 4 sata ujutru po lokalnom vremenu, prekinuvši najmanje dva konvoja brodova.

Otprilike 12 odsto svetske trgovine odvija se Sueckim kanalom, najkraćim brodskim putem između Europe i Azije.

Pre dve godine, Suecki kanal, jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu, bio je neprohodan skoro nedelju dana nakon što se veliki kontejnerski brod zaglavio i blokirao put.

Ever Given, jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svetu, blokirao je kanal na šest dana. Brod, kojim upravlja tajvanska firma Evergrin marin, izazvao je zaostatak stotina plovila koji su pokušavali da iskoriste plovni put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.