Oluje i nevreme trajno oštetili zasade vinove loze u selima srpske Toskane

Izvor: B92, 10.Jul.2022, 16:25

Oluje i nevreme trajno oštetili zasade vinove loze u selima srpske Toskane

Štete od nevremena koje je ovog leta u nekoliko navrata pogodilo opštinu Topola još uvek se sabiraju.

Osim voća koje u trenutku padavina pristiglo na berbu, na udaru u selima srpske Toskane našli su se i zasadi vinove loze kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

"Plodovi su oštećeni, čekamo berbu ali sa saznanjem da neće biti prve klase, već će sav rod završiti u industriji, a izvoza neće biti. Tu su gubici zaista veliki, jer je naše grožđe izuzetnog kvaliteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali grad je sve uništio", kaže za RINU voćar Mile Vailjević.

U njegovim zasadima gaje se sorte italija i hamburg, a oštećenja su pričinjena ne samo na grozdovima već i na samoj lozi, pa je, kako kaže, veliko pitanje kada će se biljka potpuno oporaviti i ponovo dati pun rod.

"Uradili smo zaštitu da spasimo ako možemo ovo što je ostalo za vino, jer će da istruli sve. Grad je padao prvo pet minuta sa slabijom kišom, zatim posle 20 minuta opet, pa opet treći put i sva tri talasa su bila velika, treći put je bilo najgore grad je bio veličine oraha, tu su štete velike i to na mnogim voćnim vrstama. Bilo je strašno, čuo sam rakete ali niko se nije nadao da će tako biti“, priča Vasiljević.

Pored vinove loze velike štete su i na kajsiji, nektarini, šljivi, ratarskim usevima i povrću, na nekim mestima čak i do 100 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.