Oktobar povukao najveći skok od 2009.

Izvor: B92, 02.Nov.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktobar povukao najveći skok od 2009.

Iako su tržišta kapitala u Evropi u petak zabežila blagi rast do 0,5 odsto, može se očekivati da će oktobar povući najveći rast berzi od 2009. godine.

Zasluge pripisuju politici Evropske centralne banke koja otpušta novac na tržište, ali upitno je koliko dugo Mario Dragi može gurati tržišta prema napred, navode Blumbergovi analitičari.

Oni su dodali da je brzi rast posledica efekta medenog meseca, ali da su ulagači još skeptični prema dugoročnom rastu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer evropske kompanije i dalje beleže pad dobiti.

Od početka meseca FTSE je u plusu gotovo osam odsto, a Daks je skočio 11,4 odsto. Hrvatsko tržište kapitala prati evropske trendove, ali znatno sporije. Krobeks je tako u mesec dana ojačao za samo 2,5 odsto. To je posledica kombinacije dobrih rezultata kompanija i dodatnog monetarnog popuštanja koje je najavio guverner ECB-a Dragi. Tokom petka deonica Renoa skočila je čak šest odsto zbog toga jer su rezultati bili bolji od očekivanja, dok je nedavna objava katastrofalnih rezultata Dojče Banke srušila vrednost deonice i izazvala skeptičnost na tržištima.

U poslednje dve godine evropske deonice zabeležile su ozbiljan rast pa je tako MSCI EMU indeks koji prati 238 kompanija u evrozoni rastao 16 odsto, ali tržišta SAD-a i Japana rasla su jače. Očekivanje usporavanja vidljivo je i iz prognoza rasta spomenutog indeksa koja je s 12 odsto srezana na 7,7 odsto za 2015.

Nakon početnog entuzijazma tržišta postaju znatno opreznija jer im strahove izaziva Kina, odnosno očekivanje da će najveće izvozno tržište Evrope dodatno usporiti. Zbog politike ECB-a i Amerika je odlučila da odloži podizanje kamatnih stopa, a čini se da je na istom putu i Japan.

Naime, guverner japanske centralne banke najavio je dodatne monetarne mere kako bi stimulisao privredu i spriečio deflaciju. Akcija se očekuje u decembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.