Izvor: B92, 12.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto o rezultatima i nastavku privatizacije

Beograd -- Unija poslodavaca Srbije i Crne Gore, u saradnji sa Savetom za borbu protiv korupcije, organizovala je Okrugli sto o rezultatima i nastavku procesa privatizacije. Iako su poziv za učešće dobile sve parlamentarne stranke, odazvali su se jedino Aleksandar Vlahović iz Demokratske stranke i Milko Štimac iz G17 plus. Član Saveta za borbu protiv korupcije Zagorka Golubović kaže da je Savet u prethodne tri godine dobio 109 žalbi na sprovođenje procesa privatizacije. Ona ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Savet razmatrao proces privatizacije ne zato što je bio protiv postojećeg modela, već zato što je privatizacija sama po sebi pogodno tle za korupciju, "pranje novca" i tzv. aranžiranu privatizaciju. "Najveći broj prigovora odnosi se na ne izvršavanje ugovora, na prodaju imovine pre zakonskog roka, na otpuštanje radnika bez naknade itd", kaže ona.

Bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže da je privatizacija dala očekivane efekte i da se ti efekti ne mere samo količinom prihoda u budžetu, već i unapređenjem korporativnog upravljanja.

Direktor Instituta G17 plus Milko Štimac smatra da su vlasnici krupnog kapitala, takozvani tajkuni, najveća smetnja sprovođenju privatizacije. "To su oni koji, koristeći razne političke šeme, neformalne veze i kontakte i rupe u zakonu', preuzimaju firme, ali oni nisu navikli da nešto ulažu, oni uzimaju", kaže on.

Članovi Saveta za borbu protiv korupcije su ponovili da postoji validna dokumentacija da je u pojedinim slučajevima privatizacije bilo određenih zloupotreba. Oni su dodali da su upozorili bivšu Vladu da izvršna vlast i Agencija za privatizaciju imaju prevelike ingerencije i da bi deo tih ovlašćenja trebalo preneti na Parlament.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.