Oko 6.000 Slavonaca i ove je godine radilo sezonske poslove na Jadranu

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Okt.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 6.000 Slavonaca i ove je godine radilo sezonske poslove na Jadranu

VINKOVCI - Prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapoljavanje, oko 6.000 Slavonaca je ove godine našlo sezonski posao na moru i taj broj je zadnjih nekoliko godina konstanta.

To je znak da poslodavci rado primaju Slavonce koji su na glasu kao marljivi i odgovorni radnici pa ih poslodavci pozivaju i sljedeće sezone. Već u ožujku u slavonske gradove dolaze predstavnici jadranskih i istarskih hotela u potrazi za radnicima, uglavnom za pomoćne ili glavne kuhare, konobare, mesare, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << vrtlare, spremačice, čistačice kako bi neke od njih zaposlili veća od travnja ili svibnja na pet ili šest mjeseci. Odlazak radnika, uglavnom mlađih ljudi nižih stručnih sprema, osjetno rasterećuje evidencije nezaposlenih, ali već dolaskom jeseni oni se vraćaju i opet dolaze na evidenciju nezaposlenih.

Različita su iskustva onih koji obavljaju sezonske polove na moru - od onih koji hvale poslodavce do onih koji iznose razne zamjerke, ali malo tko

od njih odustaje i svim silama nastoje pronaći sezonski posao barem dok se ne zaposle za stalno. Mladi nezaposleni Vinkovčanin je prošle godine dobio

sezonski posao u manjem hotelu sprecifične klijentele na otoku kraj Dubrovnika koji posluje usklopu velike hotelijerske kuće i vratio se prezadovoljan. Hvali dobru organizaciju posla u kojoj se točno zna tko što radi.

Radio je u kuhinji na pripremi namirnica, on je bio zadužen za meso dok su drugi za ribu i povrće, radno vrijeme se poštivalo i ako bi radili prekovremeno, svaki sat se bilježio i platio. Isto tako rad nedjeljom i praznikom, a jedan dan u tjednu je bio slobodan pa je uz slobodno popodne bilo vremena i za kupanje. Imali su plaćen smještaj u kući blizu hotela i dva besplatna obroka. Plaća mu je bila nešto manja od 4.000 kuna pa je mogao uštedjeti i obnoviti garderobu. Pokazao se kao dobar radnik pa su mu obećali da će ga pozvati i ove godine, ali nisu jer, kako su objasnili, prošle godine su puno ulagali u obnovu svojih hotela pa ovu godinu neće angažirati sezonce već se raditi stalno zaposleni.

Ima i drugačijih iskustava. Prijetelj već spomenutog Vinkovčanina je radio u hotelu u središnjoj Dalmaciji i vratio se razočaran. Kada mu je poslodavac odbio troškove prehrane i smještaja, od plaće mu je ostajalo jako malo pa će nagodinu razmisliti hoće li opet kod istog poslodavca.

No, posljednjih godina sve više mladih, uglavnom visokoobrazovanih, odlazi u druge zemlje potražiti posao. Nemali broj Vinkovčana radi u Irskoj i iskustva su im vrlo povoljna. Kažu da se može zaraditi, ali najveća stavka su stanovanje i ostale režije, hrana je prihvatljivih cijena dok su alkoholna pića nešto skuplja. Zato se, kažu Vinkovčani u Irskoj, više družimo, sastajemo se u stanovima, a piće kupimo u trgovini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.