Oko 300 miliona poslova će nestati zbog automatizacije?

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 22:07

Oko 300 miliona poslova će nestati zbog automatizacije?

"Goldman Sachs" je objavio alarmantan izveštaj o veštačkoj inteligenciji.

"Goldman Sachs" je nedavno objavio otrežnjujući i alarmantan izveštaj o usponu veštačke inteligencije, u kom je istaknuto da ako ova tehnologija ispuni očekivanja koja joj postavljamo, radna snaga u SAD i Evropi će biti praktično "poništena".

Ova investiciona banka prognozira da će u svetu biti u riziku od nestajanja oko 300 miliona radnih mesta. Iz banke tvrde da će ova vrsta automatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dovesti do niza inovacija koji će stvarati posledično nova radna mesta.

Za kompanije sa druge strane, iz banke ističu da će razvoj veštačke inteligencije dovesti do ozbiljnih rezova u troškovima, te da će ako se tehnologija upotrebi sa ciljem privrednog rasta, moguće je uvećanje globalnog BDP-a od čak 7 odsto u periodu od samo par godina.

Kako piše u izveštaju "Goldman Sachs", stope rasta popularnosti veštačke inteligencije najsličnije su nekadašnjoj popularizaciji kompjutera, pametnih telefona i drugih tehnoloških uređaja.

Kako navode iz banke, kombinacija smanjenja troškova, kreiranja novih poslova i naglog rasta produktivnosti koji tehnologija omogućava potencijalno znači i veliki skok produktivnosti zaposlenih i ovo ističu kao glavni razlog eliminisanja pojedinih poslova.

Kako se može videti u grafici istaknutoj u studiji najugroženiji poslovi su: Kancelarijska adminsitrativna podrška, pravni poslovi, arhitektura i inženjering, poslovne i finansijske operacije, menadžment, prodaja, zdravstvo, umetnost i dizajn.

Ono što je najzanimljivije u čitavom izveštaju je da će najmanje pogođeni poslovi biti fizički poslovi kao što su majstorski poslovi od kojih će biti samo 4 odsto pogođeno, i poslovi čišćenja, održavanja higijene i slično kojih će nestati maksimum 1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.